Mindenkinek vannak "megörökölt" receptjei, amelyeket édesanyjától, nagymamájától tanult.
Nekem több is van, amelyeket gyakran készítek. Amikor ezeket a recepteket előveszem, eszembe jutnak anyukám szavai, kézmozdulatai, praktikus tanácsai, amelyeket a közös sütögetések alkalmával átéltem mellette.
Különösen ünnepekkor kicsit meg is hatódok ezektől az emlékektől, talán még nagyobb odafigyeléssel készítem el ezeket az ételféleségeket.
Most egy igazán finom, omlós, sós rágcsálnivalót hoztam, amit édesanyám sütögetett gyakran, főleg, amikor huszonegynehányan összegyűltünk egy-egy családi ünnep során. Az édességek mellett a pogácsa és ez a finom sós rúd elmaradhatatlan volt.
A tetejére köménymagot, szezámmagot, reszelt sajtot szórt, így aztán mindenki válogathatott kedve szerint. Én is ezekkel a rászórni valókkal készítem.
Mellette gyakran sós magvak is kerülnek az asztalra, hogy a kívánságlista teljes legyen.
Mutatom, hogyan készítem:
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 3 kanál tejfel
- 2 tojás sárgája
- fél csomag sütőpor
- só ízlés szerint
A tetejére:
- 1 egész tojás a kenéshez
- reszelt sajt
- egész köménymag
- szezámmag
Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a puha margarinnal, összedolgozzuk 3 kanál tejfellel, a 2 tojás sárgájával és a sóval. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, megkenjük vékonyan 1 egész felvert tojással. Derelyevágóval szép egyenes csíkokra vágjuk, ízlés szerint hosszúra vagy "falatnyira". Ezután megszórjuk reszelt sajttal, köménnyel, szezámmaggal kívánságunk szerint.
Óvatosan tepsire sorakoztatjuk, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt szép rózsaszínre sütjük.
Most, szilveszterre készülődve különösen aktuális lehet a sütése.
Érdemes belőle 2-3 adagot sütni, mert szinte pillanatok alatt eltünteti a család és a vendégek!
FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!