Akik követik a munkámat, már tudják, hogy nemrégen egy fantasztikus versenyben vettem részt a BBC Goodfood jóvoltából. Ennek kapcsán a NekedCake receptje alapján készült répatorta kelt versenyre. A zöldségeket tudjátok, nagyon szeretem, még akkor is, ha sütibe kerül. A répatorta pedig több változatban is kipróbált kedvencem.
A verseny után többen is kerestek, hogyan is készült ez a csodaság, így gondoltam, mindenképp blogbejegyzést készítek, hogy minél többen kipróbálhassátok és megsüthessétek.
Mivel pont közeledik a Húsvét, éppen aktuális lehet az ünnepi asztalra!
Íme hát az eredeti recept:
Hozzávalók:
(10 személyre)
A piskótához:
- 60 g mazsola
- 200 g liszt
- 230 g cukor
- ½ tk. fahéj
- ½ tk. őrölt gyömbér
- ½ tk. reszelt szerecsendió
- ½ tk. só
- ½ tk. szódabikarbóna
- ½ tk. sütőpor
- 80 g dióbél durvára aprítva
- 3 tojás kissé felverve
- 120 g napraforgóolaj
- 1 tk. vaníliaeszencia
- 400 g répa lereszelve
A krémhez:
- 200 g mascarpone
- 200 g habtejszín
- 2 ek. porcukor
(Nálam a díszítés még plusz két nagy marék darabosra vagdalt dió és pár friss répavég.)
Elkészítés:
1. Áztassuk a mazsolát hideg vízbe 10 percre. A lisztet, a cukrot és a fűszereket, a szódabikarbónát és a sütőport keverjük össze egy nagy tálban. Tegyük hozzá a diót, aztán a kinyomkodott mazsolát. Most öntsük hozzá a tojást az olajjal együtt. Mehet bele a vanília. Amikor a massza már homogén, forgassuk hozzá a reszelt répát is.
2. Simítsuk a tésztát egy sütőpapírral kibélelt, 20 cm átmérőjű tortaformába, és 170 fokra előmelegített sütőben süssük 60 percig. Tűpróbával ellenőrizzük! A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd vágjuk 3 egyenlő lapra.
3. A krémhez a mascarponét a tejszínnel együtt rakjuk keverő tálba, és elektromos habverővel verjük kemény habbá, közben folyamatosan adagoljuk hozzá a porcukrot. Osszuk el a krémet a három lapon, aztán állítsuk őket egymásra. Azonnal szeletelhetjük.
A díszítés persze még egy kis pluszt is ad a látványhoz, ami szerintem "csupaszon" is csodaszép...
![img_1072-1.jpg](https://m.blog.hu/iz/izcsiklandozo/image/img_1072-1.jpg)
![img_1096-1.jpg](https://m.blog.hu/iz/izcsiklandozo/image/img_1096-1.jpg)
![img_e1087-1.jpg](https://m.blog.hu/iz/izcsiklandozo/image/img_e1087-1.jpg)