Azt hiszem, a magyar konyhák mindegyikének kedvelt sós tésztaféléje a pogácsa. Túrósan, sajtosan, krumplisan, töltve vagy anélkül... valamilyen formában mindenki megtalálja a neki ízlőt.
Édesanyám mestere volt a pogácsa készítésnek, minden családi ünnepen, de szinte minden vasárnap az asztalra került ez a finomság. Imádták is a rokonok, a kollégák, a szomszédok ahogy sütötte, nem győzték elkérni a receptjeit.
Emlékszem, kislány koromban az első konyhai tevékenységek egyike volt az, ha nővéremmel lekenhettük a pogácsák tetejét tojással. Szerettem nézni, amilyen alázattal nyúlt édesanyám a tésztához, ahogyan dagasztotta, kelesztette, vagdosta és szaggatta. Persze gyakran megelőzött minket a hajnali ébredésével, így sokszor már a kisült pogácsák mennyei illata várt bennünket vasárnap reggel a konyhában.
Az idő elszállt, ma már én sütök és bár anyukám évek óta nincs velünk, a terítője, sodrófája, tálai és szaggatói velem vannak és hiszem, hogy belevarázsolják az én tésztámba is azt a szeretetet, amitől olyan finom lesz, akárcsak az övé volt.
Különleges receptet hozok most, a tészta ugyanis teljes kiőrlésű lisztből készül és medvehagyma ízesíti. Mivel pedig élesztő helyett sütőporral készül, könnyebben is emészthető.
Hozzávalók:
- 600 g teljes kiőrlésű liszt
- 200 g margarin
- 2 tojás
- 1 tasak sütőpor (12 g)
- 2 kis doboz tejföl
- másfél evőkanál só
- kevés őrölt bors
- 1 csokor medvehagyma
A lekenéshez:
- 1 egész tojás
Elkészítés:
A lisztet, a sót, a sütőport tálba szitáljuk, belemorzsoljuk a hideg margarint, hozzáütjük a két egész tojást, ollóval belevagdossuk a medvehagymát, borsozzuk és gyors mozdulatokkal ruganyos tésztát gyúrunk.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, másfél centi vastagra kinyújtjuk. Késsel szépen bevagdossuk a tetejét, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, a pogácsák tetejét felvert tojással megkenegetjük.
A forró sütőbe toljuk, szép pirosra sütjük.
Kívül ropogós, belül omlós pogácsákat kapunk, amit azon melegében vagy langyosra hűlve már tálalhatunk is. Persze másnap is nagyon finom, feltéve, hogy marad másnapra!
Mivel élesztő nélkül készül, így melegen nem terheli meg annyira a gyomrot, érdemes kipróbálni!
Jó étvágyat hozzá!