ÍZcsiklandozó

Ananászos csirkemell

2019. május 11. 21:34 - ÍZcsiklandozó

...mazsolás rizzsel

img_2746_1_-1.jpg

 

Nem vagyok egy keleti menüsor rajongó, de az édes-savanyú ízvilág rabul ejt. Kedvencem az ananászos csirkemell csípős ízkavalkádja, nem is beszélve a puha és roppanós, selymes, szószos-mázas falatok mennyei együtteséről. A mazsolás rizs kifejezetten passzol hozzá. Nincs is jobb mindezt otthon elkészíteni!
Mivel a hozzávaló ananász friss gyümölcsből van, így mi sem természetesebb, hogy ne dobjuk ki a külső szúrós részét hanem kikanalazva a gyümölcshúst egyszerűen felhasználjuk tálkaként a tálaláshoz.

Igazán fantasztikus látvány!

Így készítettem:

 

img_2722-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 500 g csirkemell filé
- pirinyó olaj
-  fej vöröshagyma
- 2 db kaliforniai paprika ( 1 sötétzöld és egy piros)
- 1 kisebb sárgarépa
- fél üveg bambuszrügy
- 1 friss ananász vagy 1 konzerv
- 300 ml sűrített paradicsom (esetleg ketchup)
- só, bors, chili paprika
- 2 evőkanál méz
- borecet vagy almaecet
- szójaszósz
- szezámmag
(aki nem kíván bíbelődni mindezekkel, az használhat üveges édes-savanyú mártást is, amelyet kedve szerint "felerősíthet")

Körethez:
- rizs
- egy marék mazsola
- sós víz a kifőzéshez

 

img_2725-1.jpg

 

Elkészítés:

A friss ananászt vágjuk óvatosan félbe, a belsejében lévő gyümölcshúst éles késsel majd kanállal vegyük ki, daraboljuk fel és fogjuk fel a levét is.

Készítsük el a csípős mártást, amivel meglocsoljuk majd a lepirított csirkemell filét.
Ehhez a mézet, a sűrített paradicsomot, az ananász levet, sót, borsot, őrölt chilit, a szójaszószt és kevés ecetet keverjünk össze, tegyük félre, hogy az ízek összeérjenek.

A paprikákat és a répát tisztítás után vágjuk vékonyra és apróra. A bambuszrügyet készítsük elő.
A csirkemell filét kockázzuk fel, a vöröshagymát szintén, amit kevés olajon dinszteljük meg. A csirkemell kockákat dobjuk a forró hagymás olajra, pár percig pirítsuk, míg minden oldalon kifehéredik a hús. 
Pár percig pároljuk fedő alatt, sózzuk, borsozzuk kissé, de gondoljuk a szósz fűszerességére is! Ekkor adjuk hozzá a felaprított zöldségeket és az ananász darabokat. 10 percig pároljuk együtt, majd öntsük rá a csípős, édes-savanyú mártást. Forraljuk össze és tegyük félre tálalásig.

Amíg a hús párolódik a zöldségekkel főzzük meg enyhén sós vízben a rizst majdnem teljesen készre. Zárjuk le alatta a tüzet, keverjük hozzá a megmosott és lecsepegtetett mazsolát, fedjük le pár percre. Így a rizs teljesen elkészül, a mazsola pedig kellemesen megpuhul. Szűrjük le.

 

 

img_2758-1.jpg

 

 

Tálaláshoz az ananászból készített "tálka" felébe mazsolás rizst, felébe pedig az édes-savanyú-csípős csirkemellet halmozzuk. A hús tetejét szórjuk meg szezámmaggal ízlés szerint. 

Máris fogyaszthatjuk!

 

 

img_2742-1.jpg

 

Könnyed ám laktató étel, igazi ízkavalkád! Ezzel a tálalással pedig bármilyen alkalommal villanthatunk!

Próbáljátok ki!

 

img_2762-1.jpg

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr6514821202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása