ÍZcsiklandozó

Húsos rakott zöldbab

2019. augusztus 19. 20:30 - ÍZcsiklandozó

img_5459-1.jpg

 

A zöldbab jó, a zöldbab finom, mindegy, hogy levesnek, főzeléknek, párolva, salátának vagy rakva, de imádni való! Mindenki a maga által készített változatokra esküszik, ami miatt millió variáció létezik. Természetesen legfinomabb a saját kertből, frissen szedett babot fogyasztani, de télen sem kell nélkülözni, ha fagyasztunk belőle néhány zacskóval.

Most van az idénye, így javaslom, hogy készítsetek belőle minél többféle ételt, hiszen vitamin és rost tartalma igen kedvező.
Én most egy sárgahüvelyű zöldbabos ételt készítettem, tojással, hússal gazdagon megrakva. Kicsit macerásnak tűnhet a sok előkészülni való, de bizton állítom, megéri a fáradozás, mert könnyű, ám laktató főételt kapunk. Mivel pedig külsőleg is szép lett, (ami valljuk be, általában nem jellemző a rakott ételekre) így akár ünnepre is ideális lehet.

Az asztalra kedvenc virágmintás tálalómon helyeztem, amivel még üdébb látványt nyújtott.

 

Íme a receptje:

 

img_5413-1.jpg

 

 

Hozzávalók:

- 1 kg zöldbab
- 500 g darált sertéshús
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál őrölt piros paprika
- kevés olaj a hús előkészítéséhez
- 15 dkg rizs
- 2 db nyers és 3 db főtt tojás
- 2,5 dl tejföl
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 10 dkg Trappista sajt
- kakukkfű, só, bors, kevés őrölt piros paprika

A tálaláshoz:

- 2 dl tejföl
- só, bors, kakukkfű

 

img_5424-1.jpg

 

Elkészítés:

A rizst enyhén sós vízben megfőzzük, lecsepegtetjük. Ugyanígy járunk el a zöldbabbal is, de ennek főzővizébe friss kakukkfüvet teszünk, melynek íze kiemeli a bab ízét, emészthetőségét pedig könnyíti. Mindkét hozzávalónál ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl, mert a sülés közben is fog puhulni.
A tojásokból 3 db-ot főzzünk meg, tisztítsuk meg. (Ha a főzővízbe sót egy teáskanál sót teszünk, szépen lehet megtisztítani.)

Készítsük elő a darált húst.
Ehhez kevés olajon fonnyasszuk meg a vöröshagymát, amelyet apró kockákra vágjuk. Adjuk hozzá a fokhagymát, kicsit pirítsuk meg. (Itt is jöhet egy csipet só, ami a hagyma emészthetőségét teszi könnyebbé.) Amikor a hagymák megdinsztelődtek, rászórjuk az őrölt pirospaprikát és azonnal hozzáadjuk a darált húst, amit magas lángon kifehéredésig pirítunk. Sózzuk, borsozzuk. Ezután lefedjük, ha a hús nem enged elég levet, kevés vizet öntünk alá és takarék lángon majdnem teljesen puhára pároljuk.

Amíg párolódik a hús, az összeállításért és rögzítésért felelős tejfölös keveréket készíthetjük el. A tejfölt ennek érdekében tegyük egy tálkába, sózzuk, borsozzuk és üssünk bele két egész tojást. Reszeljük bele a Trappista sajtot, szórjuk rá az étkezési keményítőt, majd keverjük össze jó alaposan.

Ezzel készen vagyunk az előkészítéssel, már minden hozzávaló adott, csak a rétegezés hiányzik és a készre sütés.

 

img_5431-1.jpg

 

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

Egy sütőformába (én magas falú, hosszúkás formát választottam) helyezzünk ügyesen sütőpapírt, (ez fogja megkönnyíteni a kiborítást sütés után), de ha csak a formában szeretnénk tálalni, elegendő kivajazni és kicsit megszórni morzsával.

A "torta-szerű" látvány elérése érdekében először pár karika főtt tojást tegyünk a forma aljára, erre kanalazzunk kevés tejfölös masszát. Következik egy vékony réteg zöldbab, majd darált hús és a főtt tojás maradék szeletkéi. Ismételt tejfölös keverék jön, amit lezárunk a bab másik felével. Végezetül kevéske tejföl jön ismét. Ez biztosítja, hogy a bab ne száradjon ki sütés közben, összefogja a zöldséget, hiszen kifordítva ez lesz a "torta" alja.

A sütőformát toljuk az előmelegített sütőbe, közepes bordamagasságnál picivel lejjebb és nagyjából 35-40 perc alatt süssük készre az ételt.

Kivéve a sütőből pihentessük 25-30 percig a formában a rakott babot, így szépen összeáll és kiborítva is egyben marad majd. Amíg hűl az étel, elkészíthetjük a mellé tálalt fűszeres tejfölt, amit be is hűthetünk kissé.

 

img_5441-1.jpg

 

Csodaszép tálra borítva, különleges látvány. Ennek technikája nem bonyolult, ám némi ügyességet kíván. A kiválasztott tálaló tálat a sütőforma tetejére illesztjük, majd gyors mozdulattal fejre állítjuk. Az étel így "talpra áll", a sütőformát leemelhetjük róla, a sütőpapírt pedig csak finoman le kell húznunk a babos-rakottasról. 

Friss pékáruval vagy akár önmagában is nagyon finom zöldséges főétel.

Előző nap előkészítve akár vendégváráshoz is megfelelő, pláne, ha ebben a formában rétegezzük, sütjük a vendégvárás napján.

 

img_5462-1.jpg

 

Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

img_5442-1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr2814986470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása