ÍZcsiklandozó

Csirkemell koszorú sajtkrémmel töltve

2019. december 26. 12:57 - ÍZcsiklandozó

... ünnepre hangolva

img_9460-1.jpg

 

A karácsony nem csak a nehéz, erősen fűszeres ételekről szól, ilyenkor bátran választhatunk csirkéből készült fogásokat is. Nálam ilyenkor a csirkemell legalább annyira kedvelt, mint a töltött káposzta vagy a halászlé. Természetesen különösen kedveltté teszi részemről az, hogy többféle töltelékkel göngyölhető, szalonna csíkokkal betekerve pedig szaftos, ízes főétel válik belőle. Karácsonyi hangulatát pedig koszorúra hasonlító formája tükrözi, amit egy méretes kuglófformának köszönheti.
Mivel sajtkrémmel töltöttem, így hidegen tálalható leginkább, hiszen úgy könnyebben szeletelhető. Jóval tálalás előtt elkészíthető, bátran válasszátok hát ünnepek alkalmával, mérete miatt pedig alkalmas nagyobb társaság vendégül látására. (Az adag persze csökkenthető hétköznapi méretűre!) Nálam francia saláta készült mellé, de burgonyapürével, egyéb salátákkal, főtt rizzsel is mennyei!

Így készült:

img_9463-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 1,5 kg csirkemell filé
- 400 g szeletelt bacon
- 500 g natúr sajtkrém
- 200 g reszelt Trappista sajt
- 100 g fekete erei sonka
- 150 g gomba (konzerv is lehet)
- 1 db kápia paprika
- só. bors, rozmaring

 

img_9502-1.jpg

 

Elkészítés:

A csirkemell filéket félbe vágjuk, óvatosan megklopfoljuk, nagyon enyhén sózzuk, borsozzuk,vékonyan meghintjük őrölt rozmaringgal. Egy arra megfelelő sütőtálat vékonyan kiolajozunk,  a szeletelt bacon szalonnával úgy béleljük ki, hogy széleik túllógjanak a formán. 

A sajtkrémhez a krémsajtot egy tálba töltjük, alaposan átkeverjük, hogy selymes legyen. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a reszelt Trappista sajtot és jól összekavarjuk. Ha konzerv gombával ízesítjük, akkor azt és a kápia paprikát apró darabokra vágjuk, ha friss gombát szeretnénk beletenni, azt előtte enyhén megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk. Ezekkel a zöldségekkel, de akár zöldborsóval vagy kukoricával is gazdagíthatjuk.

A csirkemell szeleteket a szalonnacsíkokra sorakoztatjuk, igyekezzünk úgy, hogy mindenhol összezáródjanak, mert ez fogja megakadályozni, hogy a töltelék kifolyjon. 3-4 db hússzeletet tegyünk félre a töltelék tetejéhez. A  formába helyezett csirkemellre rakjuk a fekete erdei sonka szeleteket, majd kitöltjük a sajtkrémmel a forma üregét. 

A maradék pár szelet csirkemellel lezárjuk a formát, ráhajtogatjuk a szalonnacsíkok szélét.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A formába helyezett koszorút letakarjuk alufóliával és a forró sütőbe toljuk. 1 órán keresztül sütjük, majd a fóliát levéve tovább pirítjuk, de a hőfokot már megemeljük 200 fokra. 15 perc után kivesszük a sütőből a húskoszorút, a formával együtt fejre állítjuk, tehát gyakorlatilag megfordítjuk. Levesszük róla a sütőformát és visszatoljuk a forró sütőbe. Pirulásig sütjük.

 

img_9516-1_1.jpg

 

Hagyjuk kihűlni, de langyosan már jól vágható. 

 

img_9508-1_1.jpg

 

Próbáljátok ki, laktató, finom, különleges!

 

img_9513-1.jpg

 

Boldog Karácsonyt Mindenkinek!

 

img_9466-1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr4715366552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása