ÍZcsiklandozó

Tökmagos vajdasági hajtovány

2019. december 29. 19:04 - ÍZcsiklandozó

...szilveszterre

img_e7978-1.jpg

 

A karácsonyi édességáradat méltó ellensúlyozói a sós aprósütik. Mivel szilveszter közeledik, készítésük éppen aktuális. Nálunk a pogácsa, a sósrúd a legtöbbet készített sós finomság, ám pár éve ráleltem a hajtoványra, ami különféleképpen ízesíthető, tölthető, napok múlva is finom puha és laktató. Nem utolsó sorban pedig látványos! Eredetileg a Vajdaságban sütötték, de bátran állíthatom, már nálunk is igen közkedvelt. Némi ügyeskedést igényel az elkészítése, de ha sütés közben esetleg "eldőlnének" akkor sincs ok a szomorkodásra, hiszen az íze mindent visz!

Mutatom, hogyan készítettem ezt a tökmagos töltelékű változatot:

 

img_e7957-1.jpg

 

Hozzávalók:

 A tésztához:
- 80 dkg liszt
- 5 dkg élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 5 dl tej
- 2 dl olaj
- csipet só

A kenéshez:
- 25 dkg puha margarin /vaj
- 3 tojás sárgája
- 1 evőkanál só
- ízlés szerint tökmag (nálam egy nagy marék került bele)

A tetejére:
- 1 egész tojás
- szezámmag (nálam fehér és fekete),  vagy lenmag, köménymag, sajt

 

img_7966-1_1.jpg

 

Elkészítés:

Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, beleöntjük az élesztős tejet, az olajat és a pici sót. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen fél órát pihentetjük. Ezután 4 egyenlő részre vágjuk, majd vékony, téglalapokat nyújtunk a tésztából. 
A vajat a sóval és a tojások sárgájával alaposan kikavarjuk, egyenletesen megkenjük vele a tészta téglalapokat. Megszórjuk tökmaggal, majd feltekerjük mint a bejglit és éles késsel úgy vágunk belőle háromszögeket, hogy a hegyesebb végüknél ne érjen össze a vágásél. 

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A háromszögeket sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, egymástól távol, mert nőni fognak némiképp. Tetejüket megkenjük elhabart tojással és kedvünk és ízlésünk szerint megszórjuk szezámmaggal, lenmaggal, köménnyel vagy reszelt sajttal.

A forró sütőben 20-25 perc alatt ropogós pirosra sütjük.

 

img_7990-1.jpg

 

Langyosra hűlve a legfinomabb, de hidegen is mennyei.

 

img_7992-1.jpg

 

Apróra vagdosott kolbászdarabkákkal is gazdagítható a töltelék, így még laktatóbb lesz.

 

img_e7955-1.jpg

 

Üdvözlő falatnak egy kupica jóféle pálinka mellé remek kísérő. 

Látványos, finom, bátran próbáljátok ki!

 

img_e7967-1.jpg

 

Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

img_7964-1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr6415370594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása