A karácsonyi édességáradat méltó ellensúlyozói a sós aprósütik. Mivel szilveszter közeledik, készítésük éppen aktuális. Nálunk a pogácsa, a sósrúd a legtöbbet készített sós finomság, ám pár éve ráleltem a hajtoványra, ami különféleképpen ízesíthető, tölthető, napok múlva is finom puha és laktató. Nem utolsó sorban pedig látványos! Eredetileg a Vajdaságban sütötték, de bátran állíthatom, már nálunk is igen közkedvelt. Némi ügyeskedést igényel az elkészítése, de ha sütés közben esetleg "eldőlnének" akkor sincs ok a szomorkodásra, hiszen az íze mindent visz!
Mutatom, hogyan készítettem ezt a tökmagos töltelékű változatot:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 80 dkg liszt
- 5 dkg élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 5 dl tej
- 2 dl olaj
- csipet só
A kenéshez:
- 25 dkg puha margarin /vaj
- 3 tojás sárgája
- 1 evőkanál só
- ízlés szerint tökmag (nálam egy nagy marék került bele)
A tetejére:
- 1 egész tojás
- szezámmag (nálam fehér és fekete), vagy lenmag, köménymag, sajt
Elkészítés:
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, beleöntjük az élesztős tejet, az olajat és a pici sót. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen fél órát pihentetjük. Ezután 4 egyenlő részre vágjuk, majd vékony, téglalapokat nyújtunk a tésztából.
A vajat a sóval és a tojások sárgájával alaposan kikavarjuk, egyenletesen megkenjük vele a tészta téglalapokat. Megszórjuk tökmaggal, majd feltekerjük mint a bejglit és éles késsel úgy vágunk belőle háromszögeket, hogy a hegyesebb végüknél ne érjen össze a vágásél.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A háromszögeket sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, egymástól távol, mert nőni fognak némiképp. Tetejüket megkenjük elhabart tojással és kedvünk és ízlésünk szerint megszórjuk szezámmaggal, lenmaggal, köménnyel vagy reszelt sajttal.
A forró sütőben 20-25 perc alatt ropogós pirosra sütjük.
Langyosra hűlve a legfinomabb, de hidegen is mennyei.
Apróra vagdosott kolbászdarabkákkal is gazdagítható a töltelék, így még laktatóbb lesz.
Üdvözlő falatnak egy kupica jóféle pálinka mellé remek kísérő.
Látványos, finom, bátran próbáljátok ki!
Jó étvágyat kívánok hozzá!