A paprika remek zöldség, s bár nagyon magyarnak szeretjük érezni, ám valójában az Újvilág ajándéka! Finom, illatos, frissen ehető szendvicsek mellé, ízesíti a főzött és sütött ételeket, egytálételek fő alkotója, de akár savanyúságnak és salátának is elkészíthető. Lehet édes, csípős vagy méregerős, óriási vagy pirinyó, piros vagy zöld, de akár sárga is. Vitamintartalma pedig nem kevés!
Ilyenkor ősz elején még bőven lehet kapni szabadföldön termesztett példányait, amelyek magukba zárják a hazai nap sugarait, a nyár ízét, illatát. Ha már degeszre ettük magunkat például a lecsós variációiból, de szeretnénk valami paprikában gazdag falatoznivalót, akkor érdemes kipróbálni a sült-olajos paprikasalátát.
Ha a kertben sütögetünk, grillezünk még egy meleg hétvégi napon vagy, ha esős időben a konyhában kapjuk elő a grillserpenyőt, akkor ne feledkezzünk meg róla, s nyugodtan dobjunk párat a rácsra, süssük meg alaposan és élvezzük a belőle kiáradó jó illatokat.
A kész sült paprikából pedig készítsünk egy remek salátát az alábbi módon:
Hozzávalók:
- 4-5 db nagyobbacska húsos paprika
(sárga, narancs vagy piros húsú is lehet, de legszebb vegyesen)
- 3 evőkanál olívaolaj
- 3 evőkanál fehér borecet
- 1,5 dl víz
- 2 kávéskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 6-8 szem bors
- 1-2 gerezd fokhagyma (ízlés dolga a mennyiség)
Elkészítés:
A paprikákat süssük meg zsiradék hozzáadása nélkül egy serpenyőben, grillrácson vagy akár sütőben, magas hőfokon, egészen feketésre. Sokan ettől megijednek, de minél jobban megsül a héja, annál finomabb lesz. Amikor már minden oldala alaposan megszínesedett, villámgyorsan tegyük egy jól záródó dobozba, vagy zacskóba úgy, hogy a gőzök bennmaradjanak és pihentessük 15 percig.
Közben készítsük el az öntetet.
Ehhez az ecetet a sóval, borssal, zúzott fokhagymával és a cukorral alaposan keverjük el, majd öntsük hozzá az olívaolajat és a paprika gőzben összegyűlt levét. Kavarjuk össze jól.
A pihentetett paprikákról hegyes kés segítségével húzzuk le a héjat egy mozdulattal. Van aki a csumát és a magvakat is megtartja, én kivágom belőle.
Ezután a paprikákat vékonyra vagy negyedbe vágjuk, akkorára, amit még könnyen lehet majd fogyasztani.
Tegyünk üvegtálba egy sor paprikát, locsoljuk meg az olajos-fűszeres öntettel, majd folytassuk ezt addig, míg az összes paprika el nem fogy. Tegyük hűtőbe minimum egy órára, hogy az ízek jól beérjenek.
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből negyed órára, hogy a dermedt olaj felengedjen kicsit.
Igazán finom sült húsok mellé, de akár önmagában, friss kenyérrel csemegézve is mennyei!
Próbáljátok ki, nagyon finom!