Közeledik a nagy karácsonyi eszem-iszom időszaka, ami valljuk be, a magyar háztartásokban nem a diétás ételekről szól. Jó dolog hát kicsit "pihentetni", takarékra állítani, tehermentesíteni előtte a szervezetünket. Ehhez hozok most egy remek, laktató és nagyon finom kennivalót, amit mikrozölddel turbóztam fel. Persze nem csak egy lakmározást megelőző időszakban érdemes fogyasztani, hanem az év bármely szakában, ha figyelünk az egészségünkre és szeretjük a karfiolféléket.
Apropó! Ismeritek a mikrozöldeket?
Nekem szerencsém volt nemrégiben megismerni egy fiatalembert, aki ennek az "alapélelmiszernek" a termesztésével foglalkozik. Vállalkozása a Pesti Farm, ahol beszerezhető a heti két alkalommal szüretelt, friss választék.
A mikrozöldek fantasztikusan koncentrált, egészséges és vitaminban gazdag fejlődő növénykék, melyek a csíráktól annyiban különböznek, hogy megjelennek rajtuk már a növény levélkéi, így klorofilltartalmuk is jelentős. Ízük a kifejlett növényre már sokkal jellemzőbb, nem "csak" amolyan "zöld-íz".
Feldolgozás nélkül, frissen érdemes fogyasztani belőlük, hiszen így nem veszítenek semmit beltartalmi értékükből, friss ízviláguk pedig különösen jól egészíti ki az ételeket. Turmix italokba, salátákba, sültekre és szendvicsekre, de akár levesre szórva is érdemes kipróbálni!
Nem szaporítom tovább a szót, elsőként most egy karfiolkrémet mutatok, amire brokkoli mikrozöldet szórtam. És ami még az előnyére válik, az nem más, minthogy némi előkészítés után csupán egy jó kis turmixgép kell az elkészítéséhez és máris fogyaszthatjuk.
Íme a receptje:
Hozzávalók: (4-6 személyre)
- 1 db kisebb méretű karfiol
- só
- fél mokkáskanál köménymag
- frissen őrölt rózsabors
- 2 evőkanál olívaolaj (1 ek. bele, 1 ek. a tetejére)
- 1 teáskanál szezámmag
- 1 csokrocska friss brokkoli mikrozöld
Elkészítés:
A karfiolt megszabadítjuk szár és külső levélrészétől valamint torzsájától. Megmossuk, lecsepegtetjük, majd rózsáira szedjük. Sós vízbe feltesszük főni, hozzászórjuk a köménymagot is. Amikor puhára főtt (kb.:10 perc) leszűrjük, a levét felfogjuk és félretesszük, kihűtjük.
Néhány rózsát félrerakhatunk, mert nagyon finom a krém mellé darabosan is befalatozni, a többit turmixgépbe rakjuk. Hozzáőröljük a rózsaborsot, beleöntünk 1 evőkanál olívaolajat és pár 1-2 evőkanál főzőlevet. Pár másodperc alatt simára, selymesre turmixoljuk. Kóstolás után, ha szükségét látjuk még ízesíthetjük, ha pedig hígabban szeretnénk, még adhatunk hozzá a főzőléből, de csak csínján, hiszen kenhetőnek kell maradnia.
Tálkába kanalazzuk, tetejére mélyedést igazítunk, amibe a másik evőkanálnyi olívaolajat belecsurgatjuk. Megszórjuk szezámmaggal és még rózsaborssal. Csinosan elrendezzük rajta a brokkoli mikrozöldet, ami ízében is tökéletes választás, hiszen a karfiol és a brokkoli "rokonok". Színe pedig csodásan illik a karfiolkrémhez.
Ugye milyen egyszerűen elkészíthető? Legalább annyira finom is!
Pirított magvas kenyérrel, különféle krékerekkel vagy akár friss zöldséghasábokkal mártogatva is nagyon finom és egészséges vacsorára való!
Próbáljátok ki bátran!
Nem csak az íze, de a látványa is üdítő!
Váljék egészségetekre!