ÍZcsiklandozó

Meggyes crumble

2021. július 31. 17:29 - ÍZcsiklandozó

... vanília fagyival

img_7125-1.jpg

 

 

Történetesen most kissé lassuló-lustálkodó napjaim vannak, úgyhogy mi mást is tervezhetnék desszertnek, mint egy fantasztikusan egyszerű morzsasütit, aminek már a neve is gyönyörűség, hiszen ez nem más, mint a crumble.

Az alaprecept jól variálható, egyszerű, bármilyen gyümölccsel elkészíthető. Ügyesebb gyerekek, kezdő konyhatündérek egyedül is hozzáláthatnak, hiszen elronthatatlan. Blogomon már olvashattatok egy szilvás-körtés változatot, aminek morzsájához másféle arányokat használtam. Most egy meggyes receptet hoztam, amiben a meggy a savanykás ízével és a vaníliafagyi az édességével tökéletes párost alkot. A fahéjjal-vaníliával szórt sülő gyümölcs illata mennyeien lengte be a konyhát, úgyhogy képzelhetitek, milyen nehéz volt kivárni, hogy langyosra hűljön és lehessen kanalazni.

Mivel még mindig lehet meggyet kapni, érdemes elkészítenetek, ha valami gyorsan elkészülő finomságra vágytok.

Íme a receptje:

 

img_7128-1.jpg

 

Hozzávalók:
- 150 g liszt
- 150 g barna cukor
- 150 g zabpehely
- 100 g hideg vaj
(+a sütőforma kikenéséhez)
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2 cs vaníliás cukor
- 300 g meggy

A tálaláshoz:
- vanília fagyi

 

Elkészítés:
A sütőformát kenjük ki vajjal, szórjuk meg 2 evőkanál barna cukorral és kevés fahéjjal. A sütőt melegítsük elő 170 fokra.
A meggyet magozzuk ki. (Én kicsi ásványvizes üveg tetejére tettem egyenként a meggyszemeket és szívószál segítségével kinyomtam a magokat, így haladósan dolgoztam és a bőrömet sem fogta meg túlságosan a meggy színe.)

A hideg vajat a barna cukorral, a zabpehellyel és a liszttel öntsük tálba és ujjainkkal gyorsan dolgozzuk addig össze, míg morzsás állagú nem lesz.
A meggyet szórjuk a fahéjas cukorral megszórt sütőforma aljába, majd szórjuk rá a vaníliás cukrokat és morzsoljuk rá a zabpelyhes tésztát. Toljuk az előmelegített sütőbe és süssük addig, míg halvány aranyszínű lesz a teteje. (Nagyjából 30-35 perc alatt.)
A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni és tálaljuk egy-egy gombóc vanília fagylalttal.

 

img_7109-1.jpg

 

Szerintem igazán finom másnapra lesz (feltéve, hogy marad belőle), mert a meggy sülés közben kiengedett levét a morzsa némiképp a morzsa.

 

img_7121-1.jpg

 

Nagyon finom, igazi nyári desszert.

 

img_7132-1.jpg

 

A gyümölcs édességének megfelelően csökkenthető a cukor mennyisége.

 

img_7137-1_1.jpg

 

Készítsétek el, jó étvágyat kívánok hozzá!

 

img_7139-1.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr8416644314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása