Történetesen most kissé lassuló-lustálkodó napjaim vannak, úgyhogy mi mást is tervezhetnék desszertnek, mint egy fantasztikusan egyszerű morzsasütit, aminek már a neve is gyönyörűség, hiszen ez nem más, mint a crumble.
Az alaprecept jól variálható, egyszerű, bármilyen gyümölccsel elkészíthető. Ügyesebb gyerekek, kezdő konyhatündérek egyedül is hozzáláthatnak, hiszen elronthatatlan. Blogomon már olvashattatok egy szilvás-körtés változatot, aminek morzsájához másféle arányokat használtam. Most egy meggyes receptet hoztam, amiben a meggy a savanykás ízével és a vaníliafagyi az édességével tökéletes párost alkot. A fahéjjal-vaníliával szórt sülő gyümölcs illata mennyeien lengte be a konyhát, úgyhogy képzelhetitek, milyen nehéz volt kivárni, hogy langyosra hűljön és lehessen kanalazni.
Mivel még mindig lehet meggyet kapni, érdemes elkészítenetek, ha valami gyorsan elkészülő finomságra vágytok.
Íme a receptje:
Hozzávalók:
- 150 g liszt
- 150 g barna cukor
- 150 g zabpehely
- 100 g hideg vaj
(+a sütőforma kikenéséhez)
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2 cs vaníliás cukor
- 300 g meggy
A tálaláshoz:
- vanília fagyi
Elkészítés:
A sütőformát kenjük ki vajjal, szórjuk meg 2 evőkanál barna cukorral és kevés fahéjjal. A sütőt melegítsük elő 170 fokra.
A meggyet magozzuk ki. (Én kicsi ásványvizes üveg tetejére tettem egyenként a meggyszemeket és szívószál segítségével kinyomtam a magokat, így haladósan dolgoztam és a bőrömet sem fogta meg túlságosan a meggy színe.)
A hideg vajat a barna cukorral, a zabpehellyel és a liszttel öntsük tálba és ujjainkkal gyorsan dolgozzuk addig össze, míg morzsás állagú nem lesz.
A meggyet szórjuk a fahéjas cukorral megszórt sütőforma aljába, majd szórjuk rá a vaníliás cukrokat és morzsoljuk rá a zabpelyhes tésztát. Toljuk az előmelegített sütőbe és süssük addig, míg halvány aranyszínű lesz a teteje. (Nagyjából 30-35 perc alatt.)
A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni és tálaljuk egy-egy gombóc vanília fagylalttal.
Szerintem igazán finom másnapra lesz (feltéve, hogy marad belőle), mert a meggy sülés közben kiengedett levét a morzsa némiképp a morzsa.
Nagyon finom, igazi nyári desszert.
A gyümölcs édességének megfelelően csökkenthető a cukor mennyisége.
Készítsétek el, jó étvágyat kívánok hozzá!