ÍZcsiklandozó

Céklás rizottó ropogós diós morzsával

2021. november 21. 06:58 - ÍZcsiklandozó

... egy Élményfőzés margójára


img_1204-1.jpg

 

Pár hete megkeresett a Nosalty csapata, azzal, hogy megajándékoznak egy Élményfőzéssel. Izgalmasan hangzott az ajánló, és amikor átolvastam a több héten át tartó kezdeményezés ötletét, miszerint a fenntartható jövő érdekében, ráadásul hazai termelők alapanyagaival képzelték el ezt a projektet, azonnal rábólintottam.
Sztarenki Dórinak, a 2019-es Konyhafőnök VIP győztesének útmutatója alapján főzhettem egy csodafinom céklás rizottót, amint ropogós-diós morzsával koronázott meg.
Már a szervezés is nagyon korrekten zajlott, a főzés napja előtt fantasztikus csomagolásban kaptam kézhez az alapanyagokat. Minden felcímkézve, adagonként csomagolva lapult a dobozban. Mint megtudtam, a csomag összeállítása, a benne lévők kiválasztása a NekedTerem profi csapatának köszönhető. Érthető volt hát, mennyire vártam a főzés pillanatait! 
A végeredmény egy illatos, nagyon finom étel lett, amit annyira megkedveltem, hogy egészen biztosan rendszeresen el fogom készíteni.

 

Íme hát Dóri receptje, amit boldogan ajánlok kipróbálásra:

 

 

img_1195.jpeg

 

Hozzávalók:
- 1 db zsemle
- 2 marék dió
- 4 evőkanál élesztőpehely
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 5 gerezd fokhagyma
- 8 evőkanál olívaolaj
- 2 db leveskocka
- 1 liter víz
- 2 db közepes cékla
- 3 tk kakukkfű
- 1 db fehér hagyma
- 20 dkg rizottó rizs (arborio)
- 1 dl fehér bor

Elkészítés:

A fűszeres morzsához a zsemlekockákat forgassuk össze 2 evőkanál olajjal, 2 evőkanál sörélesztőpehellyel, 2 gerezd fokhagymával és a dióval. Sózzuk-borsozzuk, majd 200 fokon pirítsuk aranybarnára 10 perc alatt. Amikor kész, tegyük az egészet aprítógépbe, és zúzzuk le. Ne daráljuk le teljesen finomra, inkább nagyobb, rusztikus morzsát próbáljunk készíteni belőle. Tálalásig tegyük félre.

Ezután készítsük el az alaplevet, ezt ugyanis folyamatosan használni fogjuk. Ehhez az 1 liter vizet felforraljuk, ráöntjük a leveskockákra és addig keverjük, amíg el nem olvadnak.
A céklát hámozzuk meg, és kockázzuk fel, majd forgassuk össze kevés olajjal, sóval, borssal és friss kakukkfűvel. 200 fokon süssük 20 percig. A sült cékla felét tegyük félre tálaláshoz, a másik felét pedig kevés olajjal és fél deci alaplével turmixoljuk simára. (Én ehhez kedvenc Anka robotgépemet használtam, ahogy a morzsa készítéséhez is.)

Az aprított hagymát és a 3 gerezd fokhagymát olívaolajon kezdjük el dinsztelni. Sózzuk-borsozzuk, szórjuk meg kakukkfűvel, majd adjuk hozzá a rizst. Pároljuk így pár percig, majd adjuk hozzá az első adag folyadékot - ha használunk bort, az legyen az első, ha nem, akkor rögtön egy merőkanál alaplével kezdjünk.

Alacsony lángon főzzük a rizottót, kanalanként adagolva az alaplevet, mindig csak akkor adva hozzá az újabbat, amikor az előző folyadékmennyiséget már szinte teljesen elfőtte.

Amikor a rizs már teljesen puha, szórjuk meg a sörélesztőpehellyel, majd adjuk hozzá a céklapürét. Keverjük el alaposan. Tálaláskor díszítsük a félretett céklakockákkal és a fűszeres morzsával.

 

img_1216-1.jpg

 

Ugye, milyen meseszép még a színe is?

 

img_1205-1_1.jpg

 

Csodás krémes és illatos rizottó!

 

img_1203-1.jpg

 

A bor és a Knorr mennyei ízű levesalapja istenien illik a céklához.

 

img_1198-1.jpg

 

A morzsa fűszeressége, a pirított dió kellemes íze csodásan egészíti ki az ételt.

Próbáljátok ki!

 

img_1203-1_1.jpg

 

És most boldogan mutatom meg a NekedTerem által összeállított csomagot:

 

img_1284-1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr8116760578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása