Nyár elején elvarázsolt a cseresznyés csiga süti, aminek a receptjét megtalálhatjátok egy korábbi posztomnál. Látványos kinézete inspirált, hogy elkészítsem sós változatban is.
Mivel az utóbbi időben kellően rákattantam az egészségesebb ételek fogyasztására, így az eddig megszokottnál is több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztok. Így esett, hogy a vásárlások révén a hűtőben kicsit felszaporodott a zöldségféle, közöttük a spenót is, amit ugyebár korábbi éveimben meg sem akartam kóstolni, de egy decemberi "újratervezés" apropóján megszerettem. Ez a hétvége különösen "zöldségesre" sikeredett, amit nem is bántam meg! Hatalmas sikere volt a családomban is az elkészített ételeknek.
Az első, amit hozok ezek közül, az nem más, mint a fentebb említett csiga, feta sajtos, spenótos vajkrémmel töltve, szezámmaggal megszórva.
Mutatom, hogy készítettem:
Hozzávalók:
- 1 tekercs leveles tészta
- 1 doboz natúr vajkrém (összesen 100 gr)
- feta sajt ízlés szerint (én most fél tasakkal használtam fel)
- 150 gr. spenót (ez lehet több is)
- só, bors, fokhagyma ízlés szerint
- 1 tojás a tészta lekenéséhez
- szezámmag a tetejére
Elkészítés:
A spenótot forró vízzel leforrázzuk és pár percig állni hagyjuk. Ezalatt kissé összetöpped. Leszűrjük, langyosra hűtjük, majd pár pillanatig turmixoljuk. (Nem kell nagyon apróra, szerintem kimondottan jó, hogy nagyobb darabos marad a krémben.)
A krémet elkészítjük, amíg a spenót hűl. Ehhez a vajkrémet összekeverjük a pici kockákra vágott feta sajttal, borsozzuk, sózzuk (vigyázva, mert a feta is sós!) és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. (Én egy hatalmas gerezdet használtam fel, bőven elbírta.)
Amikor a spenót kihűlt, alaposan elkeverjük a krémmel.
A leveles tésztát a papírjával együtt kihajtogatjuk. Hosszában 3 egyenlő csíkra vágjuk. A csíkok hosszanti oldalára kiskanállal ráhalmozzuk vékonyan a krémet, úgy, hogy a szélétől legalább 1-1,5 cm legyen. Ezt a szélét megfogva szépen feltekerjük a tésztát, tehát gyakorlatilag egy tésztacsövet kapunk. Óvatosan összenyomjuk, majd szépen feltekerjük csiga vonalban. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A másik két töltött leveles tészta csíkot az előzőhöz illesztve folytatjuk a csigaformát, amíg az összes tészta el nem fogy. Ekkor felvert tojással megkenjük a tetejét és meghintjük szezámmaggal.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, majd a tepsit betolva kb. 30 perc alatt szép piros ropogósra sütjük a csigát. Langyosra hűlve szépen szeletelhető!
Igazán finom, laktató, ízes és látványos ételt kapunk, amit érdemes kipróbálni!
Süssétek, kóstoljátok, kínáljátok szeretettel!
És amint tudjátok, már:
FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!