ÍZcsiklandozó

Rizsfelfújt

2022. április 01. 18:46 - ÍZcsiklandozó

... a klasszikus desszert

 img_4529-1.jpg

 

A rizskoch, egyszerűbb nevén rizsfelfújt igazán klasszikus desszert, ami gyermekkorom meghatározó finomsága volt hétvégenként. Édesanyám laktató levesek után tálalta, mindig finom, saját maga által főzött sárgabarack lekvárral vagy dzsemmel. Emlékszem, óvodás koromban az óvodában is kaptunk rizsfelfújtot, ott sűrű málnaszörppel locsolták le. Mindkettőt imádtam! Amikor én is édesanya lettem, sokszor készítettem a gyerekeimnek, ám az utóbbi időben valahogy kimaradt a menüsorból. A mára már felnőtt fiam egyik találkozásunkkor megkérdezte, mikor sütök végre újra? Ekkor jutott eszembe, a rég elfelejtett finomság, amit most el is készítettem. 

Nagyon szaftos, krémes, puha lett a rizs, az illata pedig már sütés közben olyan finoman terjengett a lakásban, hogy egyből megrohantak a nosztalgikus érzések. Mivel is tálalhattam volna, mint a magam készítette ragyogó sárga barack dzsemmel, amit felnőtt gyerkőceim jöttére kevéske rummal bolondítottam meg. A dzsemben külön élvezet a gyümölcsdarabok állaga.

A legnagyobb meglepetés pedig akkor ért, amikor a fiam megjegyezte: "Ilyen finomra még soha nem sikerült..." 

 

Mutatom, hogyan készítem:

 

 

img_4513-1_1.jpg

 

 

Hozzávalók:
- 8 dl tej:
- 2 dl tejszín
- 2 dl víz
- 25 dkg rizs
- 5 egész tojás
-  2 zacskó vaníliás cukor
- 5 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- Vaj a sütőforma kikenéséhez

A tálaláshoz:
- kevés porcukor
- sárgabaracklekvár vagy dzsem
- rum ízlés szerint

 

Elkészítés:

A rizst leöblítjük, lecsepegtetjük, majd 2 dl vízzel leöntve addig főzzük, míg be nem szívja a vizet a rizs. (Ez nagyjából 2-3 perc.) Hozzáöntjük a tejet, valamint a tejszínt, meghintjük egy csipet sóval és lassú tűzön főzni kezdjük. Ahogy fő a rizs, ahogy sűrűsödik, úgy kell egyre többször megkavarni, nehogy leragadjon. Amikor a rizs már majdnem teljesen puha, lezárjuk a tüzet alatta, hozzákeverünk 2 evőkanál cukrot és két zacskó vaníliás cukrot, majd a lábast lefedjük. A gőzben a rizs tovább puhul kicsit, magába szívva az édes tejszínes tej maradékát. Langyosra hűtjük.
Közben a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját 3 evőkanál cukorral habosra keverjük, belereszeljük a citrom héját. Hozzákeverjük a langyosra hűlt rizshez. 
A tojások fehérjét keményre verjük, óvatosan hozzáforgatjuk a rizses keverékhez. 
A sütőt előmelegítjük 170 fokra. Egy tűzálló sütőtálat kivajazunk, beleöntjük a masszát. (ne ijedjünk meg, elég szaftosnak, folyósnak tűnik, de pont erre van szükségünk ahhoz, hogy a sülés után ne egy száraz desszertet kapjunk!)

45-55 perc alatt szép aranybarnára sütjük. (Ha úgy látjuk, hogy a teteje sülés közben nagyon barnul, takarjuk le félidőben alufóliával.) A tojásfehérjés rész kicsit felszáll a rizskoch tetejére, ez fog szép homogén felületet kölcsönözni neki.  Tűpróbánál, illetve tapintó próbánál finoman rezgő felülete hűlés közben kellően megszilárdul, így lesz csodásan szaftos, nem pedig száraz.

A sütőből kivéve a desszertet langyosra hűtjük. Ezalatt a sárgabarack dzsemet picit meglangyosítjuk és 1-2 evőkanál jóféle rummal elkavarjuk.

 

img_4504-1.jpg

 

Tálaláskor egyenletes kockákra vágjuk, meghintjük kevés porcukorral és mellé kínáljuk a rumos barackdzsemet.

 

img_4497-1.jpg

 

Illatos, édes, különlegesen finom.

 

img_4521-1.jpg

 

Ebben a hűvös tavaszi időben kifejezetten jól eső langyosan fogyasztható desszert.

 

img_4519-1.jpg

 

A rizs főzését akár előző napon is megtehetjük, mert a sok folyadék nem engedi nagyon összeállni, kiszáradni, így a sütés napján csak a tojásos részek hozzákeverését kell időzítenünk.

 

img_4495-1_1.jpg

 

Akik szeretik, mazsolát is főzhetnek bele, amitől még különlegesebb lesz. 

 

img_4530-1.jpg

 

A hétvégi menü fantasztikus desszertje lehet, de önmagában is nagyon finom.

 

img_4491-1.jpg

 

Készítsétek el, jó étvágyat kívánok hozzá!

 

img_4510-1.jpg

 

Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr317789696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása