Dzsem, lekvár, szörp, zselé szezon van.... én pedig minden gyümölcsöt igyekszek télire eltenni...
Most egy eddig még nem próbált lekvárt készítettem! Mivel imádom a dinnyét, jó sok héj kerül hulladékba.... adott volt a dolog, legyen hát görögdinnyehéjból is lekvárom! Íme:
Hozzávalók:
3 csésze dinnyehéj
1,5 csésze cukor
1 citrom héja
1/2 citrom leve
1 rúd vanília fahéj, szegfűszeg
Hámozd meg a dinnyét, a héját pedig szabadítsd meg a zöld részétől, majd vágd apró darabokra......
......... a cukor felével hagyd egy éjszakát állni.
Másnap tedd fel főzni a többi cukorral, citrommal és a fűszerekkel. Párold 2 órán keresztül! Ezalatt a dinnyehéj szép opálosan áttetszővé válik, majd vedd le a fedőt kb. 15 percre, hogy sűrűsödjön a lekvár.
Amikor már jó az állaga sterilizált üvegekbe töltve mehet a száraz dunsztba!
Megjegyzés: Ízleld meg, ha kevésbé édesen szeretnéd, csökkents a cukor mennyiségén, mert sziruposan édes a recept! Csodás, keleties ízvilágú édességet kapunk, amit télen gyümölcskenyérbe, gyümölcssalátához, süteményekbe, müzlikhez adhatunk! A fűszerezése pedig variálható, én legközelebb rummal fogom kipróbálni! :)