Egy nyári kedvencemet hoztam:
Tökfőzeléket, mártogatható tükörtojással.... !!
Ez az az étel, ami szerintem szintén minden háztartásban másképp készül! A tökfőzelék!... Bár ha jobban belegondolok, a tükörtojás is...
Mert milyen is lehet a tökfőzelék? Híg vagy sűrű, rántott vagy habart, ecetes vagy tejfölös, paprikás vagy egyszerűen csak zöldes színű, hideg vagy forró....de ami mindenhol igaz: KAPROS!
A tükörtojás is sokféle lehet: Remegősre készített, teljesen keményre átsült vagy a kettő közötti....a tojásfehérje teljesen szilárd, de a sárgája folyós, puha vagy pirított kenyérrel is mártogatható.
Én a következőre esküszöm:
Közepesen sűrűre berántott, ecettel és tejföllel ízesített, saját színét meghagyottan főzött tök, kívül keményre sült, de mártogatható sárgájú tükörtojással.
Lássuk, hogy készült!
Hozzávalók:
- egy darab közepes főzőtök (vagy egy zacskó mirelit)
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- olaj és liszt a rántáshoz
- só, ecet, kapor
- a feltéthez pedig kellő számú tojás
Elkészítés:
A friss főzőtököt vékonyan meghámoztam, eltávolítottam a magjait, majd tökgyalunk óvatosan, hosszú szálúra legyalultam. Egészen picike vízzel fedő alatt kicsit megsózva párolni kezdtem. Amíg párolódott, kevés olajon világos színű hagymás rántást készítettem. Amikor a tök már kellően megpuhult, de még a szálak roppanósak maradtak, a fedőt levéve hozzáadtam a kaprot. Szerintem ez azért fontos, hogy a kapor illata erőteljes maradhasson, ne főjön nagyon szét. Ekkor állandó kevergetés közben a hagymás rántással közepesen folyósra rántottam, hozzáadtam az ecetet és 1-2 perc alatt felforralva készre főztem. Tejfölt csak az asztalnál teszünk hozzá, mindenki a maga ízlése és igénye szerint.
A tükörtojást pedig a képen látható módon elkészítem hozzá, feltétnek....imádom picit meghintve pirospaprikával és zöldhagymával! Akár friss puha kenyérrel, akár pirítóssal tálalom, sosem marad belőle.
Nálam nem múlik el nyár nélküle..... :)