Dinnyeimádóként időnként én is mellényúlok a vásárláskor... Adva volt egy cuki, 6 kilós görögdinnye, aminek jó indulattal a negyedét sikerült legyűrnöm.... Míg ettem az ízetlen falatokat, törtem a fejem, mi lesz a másik háromnegyed résszel. Nem gondolkodtam sokáig!
A héját savanyúságnak, a sziszifuszi munkával kimagozott húsát pedig lekvárnak beáldoztam! ( recept a képeknél)
Hozzávalók:
- 1 kb. 6 kg súlyú dinnye belső, fehér héja
- 6 dl víz
- 1 evőkanál só
- 1 dl 20%-os ecet
- 6 evőkanál cukor
- lilahagyma
- fokhagyma
- fűszerek (babérlevél, egész bors, kapor, chili paprika)
- 1 mokkáskanálnyi borkén
Elkészítés:
A felszeletelt, sötét héjától megfosztott dinnyehéjakat lila és fokhagymával, kaporral, babérlevéllel, szemes borssal (és az egyik üvegben chili paprikával) üvegbe sorakoztattam.
6 dl vizet felforraltam, 1 evőkanál sót, 1 dl 20%-os ecetet és 6 evőkanál cukrot adtam hozzá, ( mi kicsit édeskésen szeretjük a savanyúságokat, ezen mindenki ízlése szerint változtathat), majd kihűlés után fél mokkáskanál borként kevertem bele, hogy roppanós maradjon minden. Ezzel öntöttem nyakon a dinnyehéjakat. Az üvegeket lezártam, pár percre fejre állítottam, és már ment is a kamra polcára. Legalább 3 hét érlelődésre van szüksége fogyasztás előtt.
És akkor most mutatom, hogyan készült a görögdinnyedzsem...
Picivel több, mint 2 kiló magozott, apróra vágott dinnyéhez adtam fél kiló cukrot és két tasak dzsemfixet, majd felforralva főztem kb. 20 percig (más gyümölcsökhöz képest tovább, a magas létartalom miatt, hogy elérje a kellő állagot), majd üvegekbe töltöttem.
Ezt is fejre állítva hagytam kihűlni. Egy tálkában hagytam kóstolót.... őszintén mondom, nagyon finom lett!
Már el is képzeltem, milyen csoda lesz télen ez a nyári íz! Hmmmmm...
Mennyiségileg nem is jöttem ki rosszul! Egy ehetetlen 6 kilós görögdinnyéből némi natúr fogyasztás után, született 4 kis üveg csodás ízű dzsem és két nagyobbacska üveg savanyúság!
Próbáljátok ki mindkét lehetőséget, nem fogtok csalódni! A rosszul választott dinnyét igazán klasszul lehet újrahasznosítani!