ÍZcsiklandozó

Görögdinnye másképp...

2017. augusztus 02. 15:08 - ÍZcsiklandozó

...dinnyedzsem és görögdinnyehéj savanyúság

 

19748529_1562563080474081_3806232254079788425_n_1.jpg

 

 

Dinnyeimádóként időnként én is mellényúlok a vásárláskor... Adva volt egy cuki, 6 kilós görögdinnye, aminek jó indulattal a negyedét sikerült legyűrnöm.... Míg ettem az ízetlen falatokat, törtem a fejem, mi lesz a másik háromnegyed résszel. Nem gondolkodtam sokáig!

A héját savanyúságnak, a sziszifuszi munkával kimagozott húsát pedig lekvárnak beáldoztam!  ( recept a képeknél)

 

Hozzávalók:

- 1 kb. 6 kg súlyú dinnye belső, fehér héja
- 6 dl víz
- 1 evőkanál só
- 1 dl 20%-os ecet
- 6 evőkanál cukor
- lilahagyma
- fokhagyma
- fűszerek (babérlevél, egész bors, kapor, chili paprika)
- 1 mokkáskanálnyi borkén

 

Elkészítés:

A felszeletelt, sötét héjától megfosztott dinnyehéjakat lila és fokhagymával, kaporral, babérlevéllel, szemes borssal (és az egyik üvegben chili paprikával) üvegbe sorakoztattam.
6 dl vizet felforraltam, 1 evőkanál sót, 1 dl 20%-os ecetet és 6 evőkanál cukrot adtam hozzá, ( mi kicsit édeskésen szeretjük a savanyúságokat, ezen mindenki ízlése szerint változtathat), majd kihűlés után fél mokkáskanál borként kevertem bele, hogy roppanós maradjon minden. Ezzel öntöttem nyakon a dinnyehéjakat. Az üvegeket lezártam, pár percre fejre állítottam, és már ment is a kamra polcára. Legalább 3 hét érlelődésre van szüksége fogyasztás előtt.

 

És akkor most mutatom, hogyan készült a görögdinnyedzsem...

 

19657245_1558028994260823_6101752420695309606_n_1.jpg

 

Picivel több, mint 2 kiló magozott, apróra vágott dinnyéhez adtam fél kiló cukrot és két tasak dzsemfixet, majd felforralva főztem kb. 20 percig (más gyümölcsökhöz képest tovább, a magas létartalom miatt, hogy elérje a kellő állagot), majd üvegekbe töltöttem.

 

19665612_1558029057594150_2599122255686770899_n_1.jpg

 


Ezt is fejre állítva hagytam kihűlni. Egy tálkában hagytam kóstolót.... őszintén mondom, nagyon finom lett! 
Már el is képzeltem, milyen csoda lesz télen ez a nyári íz!  Hmmmmm...

 

 

19748485_1558028984260824_8225896548344277174_n_1.jpg

 

Mennyiségileg nem is jöttem ki rosszul! Egy ehetetlen 6 kilós görögdinnyéből némi natúr fogyasztás után, született 4 kis üveg csodás ízű dzsem és két nagyobbacska üveg savanyúság!

 

Próbáljátok ki mindkét lehetőséget, nem fogtok csalódni! A rosszul választott dinnyét igazán klasszul lehet újrahasznosítani!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr9512710556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása