Családom férfi tagjainak ünnepekkor általában már nem hagyományos édes tortákat készítek, hanem karakteresebb, sós, kiadósabb finomságokat.
Párom idei születésnapjára álmodtam meg ezt a fasírttortát, aminek hallatlan nagy sikere volt.
Hozzávalók:
A fasírthoz:
- 1 kg. darált hús
- 6 db tojás (2 nyersen a fasírtmasszába, 4 pedig főve, tölteléknek)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- száraz zsemle vagy kenyér
- só, bors, pici majoránna
A külső díszítéshez:
- sűrűre főtt burgonyapüré
- füstölt sajtkrém
- pici majonéz
- vékony sonkaszeletek
- szeletelt trappista sajt
- kígyóuborka
- snidling, pirosarany stb.
Elkészítés:
Hagyományos fasírtot kevertem be 1 kg darált húsból.
Tepsibe simítottam a húst, majd 4 db főtt tojást ültettem bele, amit betakartam a húsmasszával (Stefánia módra), majd előmelegített sütőbe toltam és megsütöttem. (A masszához direkt nem tettem pirospaprikát, hogy nehogy a szín átüssön a díszítésen!)
Amíg sült a hús, krumplipürét készítettem, kicsit sűrűbbre a szokásosnál, hogy jól lehessen vele díszíteni, és a díszítő elemeket is előkészítettem.
Amikor kisült és teljesen kihűlt a fasírt, bevontam füstölt sajtkrémmel, amit pici majonézzel kevertem.
Az oldalát a hagyományosnál kicsit sűrűbb burgonyapüréből készült rózsácskákkal díszítettem.
Csillagcsöves díszítővel könnyű dolgom volt. Egyszerű, erős műanyag zacskó sarkát kilukasztottam, a tortadíszítő csövecskét beledugtam, úgy töltöttem bele a krumplipürét, amit aztán könnyűszerrel tudtam díszítésül használni.
A tetején szépen elrendeztem a díszeket. Megcifráztam piros arannyal, snidlinggel, uborkából vágott levelekkel és szeletelt sajtból tekert virágformával. No és a sonkarózsák sem maradtak le. A díszítés egyébként ötlet, igény és hozzávaló-függő! Legyetek bátrak, próbáljatok ki többfélét!
Hatalmas sikere nem csak az ünnepelt szemében volt, hanem a sajátoméban is....két legyet ütöttem ugyanis egy csapásra....a főétel és a torta is megoldódott ezzel a különlegességgel.
Hamarosan mutatom ennek a kifejezetten "férfi-tortának" a szendvics alappal készült változatát is.
Készítsétek el bátran és szerezzetek meglepetést szeretteiteknek, vendégeiteknek!