ÍZcsiklandozó

Ciabatta, az utánozhatatlan mediterrán rusztikus gyökérkenyér....

2017. augusztus 03. 09:00 - ÍZcsiklandozó

 

20614845_1588595464537509_2117827890_n.jpg

 

Pár nappal ezelőtt a hűvösebb napokon jó volt bekapcsolni a sütőt. Mivel a napi pékáru éppen fogyóban volt, rögtönözni támadt kedvem. Kelt tésztákat módfelett szeretek készíteni, így tudtam, valami ilyen recept után nézek. Így esett a választásom a még általam sosem sütött ciabattára.
Bújtam a fellelhető recepteket, de mivel sokféle változat létezik, úgy gondoltam, konyhai rutinomra támaszkodva elkészítem a sajátomat.

19225657_1537995662930823_6772137705461886077_n.jpg

 

Hozzávalók:

- 50 dkg liszt 
- 4 dl víz
- 2,5 dkg élesztő
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 teáskanál só
- különféle fűszerek ízlés szerint (bazsalikom, oregáno stb)
- különféle magvak (nekem itthon lenmag, napraforgómag és szezámmag volt épp)

 

19145762_1537995649597491_2947473497290647122_n.jpg

 

Elkészítés:

A hozzávalókból tésztát készítünk, amit nem kell alaposan kidolgozni, szinte csak össze kell kavarni. Lefedve pihenni és kelni hagyjuk. Amikor a tészta megkelt, jó lágy lesz az állaga. 
Amikor megkelt a tészta (az sem baj, ha akár egész éjjel pihentetjük), bőven meglisztezett deszkára borítjuk. Fontos, hogy ne spóroljuk a liszttel, a tészta tetejére is kerüljön, majd kézzel kicsit lapogassuk és igazgassuk el, amolyan téglalap formájúra.

Négy hosszú csíkra vágjuk a tésztát, és egyenként többször megtekerjük egyik végüknél fogva, majd sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egyenként. Nem szükséges pihentetni, de aki mégis szeretné, ám tegye...!

A tésztán jól látható a liszt, ettől gyönyörű, rusztikus lesz. A sütőt előmelegítjük 250 fokra, a ciabattánkat pedig kb. 30 perc alatt ropogósra sütjük benne. 

 

Nálunk igazán nem volt ideje kihűlni. Íze és illata utánozhatatlan. Hiába a legegyszerűbb ételek egyike, amelyet a mediterrán országokban régen csak a szegényebb emberek fogyasztottak, nálunk fő helye lesz az asztalon ezentúl!

Próbáljátok ki Ti is!

 

19275122_1537995669597489_4259543070359721172_n.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr212710860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása