Pár nappal ezelőtt a hűvösebb napokon jó volt bekapcsolni a sütőt. Mivel a napi pékáru éppen fogyóban volt, rögtönözni támadt kedvem. Kelt tésztákat módfelett szeretek készíteni, így tudtam, valami ilyen recept után nézek. Így esett a választásom a még általam sosem sütött ciabattára.
Bújtam a fellelhető recepteket, de mivel sokféle változat létezik, úgy gondoltam, konyhai rutinomra támaszkodva elkészítem a sajátomat.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 4 dl víz
- 2,5 dkg élesztő
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 teáskanál só
- különféle fűszerek ízlés szerint (bazsalikom, oregáno stb)
- különféle magvak (nekem itthon lenmag, napraforgómag és szezámmag volt épp)
Elkészítés:
A hozzávalókból tésztát készítünk, amit nem kell alaposan kidolgozni, szinte csak össze kell kavarni. Lefedve pihenni és kelni hagyjuk. Amikor a tészta megkelt, jó lágy lesz az állaga.
Amikor megkelt a tészta (az sem baj, ha akár egész éjjel pihentetjük), bőven meglisztezett deszkára borítjuk. Fontos, hogy ne spóroljuk a liszttel, a tészta tetejére is kerüljön, majd kézzel kicsit lapogassuk és igazgassuk el, amolyan téglalap formájúra.
Négy hosszú csíkra vágjuk a tésztát, és egyenként többször megtekerjük egyik végüknél fogva, majd sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egyenként. Nem szükséges pihentetni, de aki mégis szeretné, ám tegye...!
A tésztán jól látható a liszt, ettől gyönyörű, rusztikus lesz. A sütőt előmelegítjük 250 fokra, a ciabattánkat pedig kb. 30 perc alatt ropogósra sütjük benne.
Nálunk igazán nem volt ideje kihűlni. Íze és illata utánozhatatlan. Hiába a legegyszerűbb ételek egyike, amelyet a mediterrán országokban régen csak a szegényebb emberek fogyasztottak, nálunk fő helye lesz az asztalon ezentúl!
Próbáljátok ki Ti is!