Egy egyszerű laktató leves után vagy csak úgy, magában tökéletes "édességvágy kielégítő" a tejbegríz.
Gyermekkoromban nagyon nem szerettem...sőt! Kifejezetten ellenszenvesnek találtam. Aztán egy édes cuki nagymama invitálására nem akartam ellentmondani és megkóstoltam az általa készített tejbegrízt. Jól meg is lepődtem, mert egyáltalán nem hasonlított a korábban kóstoltakra, főleg nem amiket közétkeztetésben szoktak gyerekeknek felkínálni.
Ez tökéletes volt, krémes, selymes, illatos, kellően édes, szóval FINOM!
Tőle tudtam meg ennek a titkát, ami alapján én is készítem azóta:
Íme:
Hozzávalók:
- 10 dl tej (tehát 1 liter, de mindjárt kiderül, miért deciliterben írtam először!)
- egy csipet só
- ízlés szerint cukor
- 10 evőkanál búzadara, más néven gríz (tehát pont annyi, ahány dl a tej)
- 5 dkg vaj vagy margarin
Szóval a turpiszság tulajdonképpen ennyi! Ami meghatározza a tökéletes tejbegríz állagát az a gríz és a tej aránya, amitől sem túl híg, sem betonkeménységű nem lesz, és a hozzáadott vaj vagy margarin, ami a krémességet és selymességet garantálja.
Elkészítés:
A tejet pici cukorral és egy csipet sóval feltesszük főni.
Amikor elkezd főni, lassú tűzön tovább kevergetve hozzáöntjük lassan a búzadarát, megcukrozzuk és állandó kevergetés mellet pár perc alatt készre főzzük.
Én javaslom a folytonos kevergetést, mert pillanatok alatt képes odaégni is és kifutni is. Azt hiszem, mivel valóban csupán néhány percet vesz igénybe a főzése, amíg finom krémes állagú nem lesz, ez a kis fáradozás megéri.
Amikor már szinte tökéletes, én mindig megízlelem és ha szükséges, ismét megcukrozom.
A tűzről levéve hozzáadom a margarint, amit szép egyenletesen elkeverek benne. Ettől lesz csodás selymes az íze is és az állaga is. A tetejét finoman megszórom vaníliás cukorral. Ettől hűlés közben kevésbé "bőrösödik", az illata és az aromája pedig nem illan el, mintha a főzés elején tennénk bele.
Tálkákba, poharakba, tányérokba adagoljuk, ahogy kedvünk és ízlésünk megkívánja.
És ezennel készen is volnánk, már csak azt kell eldöntenünk, mi legyen a tetején. kakaópor, fahéj, friss gyümölcs vagy dzsem, lekvár, bármelyik illik hozzá!
Én most saját készítésű sárgadinnye-alma-körte dzsemet tettem rá!
Jó étvágyat!