Egyik kedvenc húsételem a fasírt.
Szeretem egyben sülve, apró pogácsa formában, pici gömbölyűn, kolbásszal vagy tojással töltve, tortaként (ahogy a Különlegességek című albumban is látható), de hidegen és melegen is egyaránt.
Egyetlen dolog van, amit nem szeretek a fasírton....az pedig a prézli! Kifejezetten zavar, ha sülés közben lepereg a húsról és belekerülve a zsiradékba megég, majd ráragad a következő adag sülő húsra. Ráadásul, ha finom házi sertészsírban sül, még a napok múlva is friss kenyérre kenhető és fogyasztható sült zsírt is elrontja. Ezért kedves Olvasó, ne várd, hogy prézlis receptet fogsz nálam találni!
Ellenben hoztam egy pulykahúsból készült változatot, amit aprócska méretűre, amolyan "egyfalatosra" sütöttem. Köményes-rozmaringos pirított újburgonyával és uborkasalátával tálaltam.
Hozzávalók:
- 1 kg darált pulykahús
- 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 zsemle vagy 3 kisebb szelet kenyér
- 3 egész tojás
- só, bors, pirospaprika ízlés szerint
Elkészítés:
A száraz zsemlét vagy kenyeret egy tálkában vízbe áztatjuk.
A darált húst egy nagy tálba tesszük, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, (amit előzőleg kevés olajon megdinsztelünk) és a fokhagymát,
A 3 egész tojást, az alaposan kinyomkodott zsemle vagy kenyérmasszát hozzáadjuk, megsózzuk (adagonként adjuk hozzá a sót, nehogy elsózzuk), borsozzuk, meghintjük kevés pirospaprikával, majd alaposan átkeverjük, átgyúrjuk az egészet. (Kézzel a legjobb dolgozni.)
Amikor minden jól elkeveredett, kisebb golyókat formázunk belőle, picit meglapogatjuk és forró olajban mindkét oldalán megsütjük.
Jó étvágyat hozzá!