Már csak alig pár hét van az iskolakezdésig...
Ilyenkor a gyerekes szülőknek már fő a feje, miket is kell beszerezni, hol és mit fog enni a gyerek, stb. Pláne fejtörést okoz, ha a csemete még válogatós is és nem hajlandó megenni a menza által feltálaltakat.
Nem tagadom, szülőként nekem sem kis feladat megfelelni és helytállni ebben az időszakban. Keresgéltem a régi képeim és receptjeim között, miket tudnék majd hasznosítani ismét.
Erre a problémára mutatok most ötletet:
A hot dog szerintem mindenki kedvence, felnőtt és gyerek egyaránt kedveli a kiflibe bújtatott mustáros vagy ketchupos virsliket. Pláne, ha mindez még cuki kutyus formában jelenik is meg, akkor szerintem garantált a siker! Ráadásul így könnyebb is szállítani, hiszen nem csöpög, nem maszatol....
Szóval kedves apukák, anyukák, kipróbálásra fel! Még van idő belekóstolni vagy kedv szerint kísérletezni a formával.
Én így készítettem:
Hozzávalók a tésztához:
- 1/2 kg liszt
- 3 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- fél evőkanál só
- fél evőkanál cukor
- 1 dl olaj
+ virsli, mustár, ketchup
Díszítéshez: egész bors és sóból, lisztből, víz hozzáadásával készített keverék
- 1 db tojás a tészta lekenéséhez
Elkészítés:
Az élesztőt enyhén cukros langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, kis mélyedést készítünk a közepébe, beleöntjük az élesztős tejet, az olajat és a cukrot. A sót a liszt szélére szórjuk, nem közvetlenül az élesztőre, mert a kelesztés rovására mehet.
Óvatosan összekeverjük és alaposan kidagasztjuk. majd letakarva kb. 1 óra alatt meleg helyen duplájára kelesztjük. A hólyagosra kelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk.
Nem túl vékonyra kinyújtjuk, majd egyforma téglalapokra vágjuk. Minden téglalapra ízlés szerint mustárt, ketchupot és virslit teszünk, de mehet rá pirított hagyma, vékonyra szeletelt savanyú uborka vagy sajt is. A tésztával betekerjük, takarjuk a tölteléket, ügyelve arra, hogy a hajtásszél a hasához, alulra kerüljön. Az egyik végét kicsit megnyújtva formázzuk a fejét, a másik végéből pedig a farkincáját. Néhány téglalapot további vékony csíkokra vágunk, ezekből készítjük el a kutyusok lábait és fülét.
Liszt, só, víz keverékéből sűrű masszát keverünk, ebből lesz a szeme fehérje. Orrának, szembogarának egész szemes borsot nyomunk.
Sütőpapírra fektetjük a kutyusokat, megkenjük felvert tojással és még 20 percen át kelesztjük. Ezalatt a sütőt előmelegítjük, majd 200 fokon szép pirosra sütjük.
Nálunk családi kedvenc lett, amit nem csak a suli időszakban visznek tízóraira szívesen a gyerekeim, hanem hétvégi kirándulások alkalmával is gyakran az útitársunk.