ÍZcsiklandozó

Hot dog

2017. augusztus 09. 08:46 - ÍZcsiklandozó

(kutyajó formában)

Már csak alig pár hét van az iskolakezdésig...
Ilyenkor a gyerekes szülőknek már fő a feje, miket is kell beszerezni, hol és mit fog enni a gyerek, stb. Pláne fejtörést okoz, ha a csemete még válogatós is és nem hajlandó megenni a menza által feltálaltakat.
Nem tagadom, szülőként nekem sem kis feladat megfelelni és helytállni ebben az időszakban. Keresgéltem a régi képeim és receptjeim között, miket tudnék majd hasznosítani ismét. 

Erre a problémára mutatok most ötletet:
A hot dog szerintem mindenki kedvence, felnőtt és gyerek egyaránt kedveli a kiflibe bújtatott mustáros vagy ketchupos virsliket. Pláne, ha mindez még cuki kutyus formában jelenik is meg, akkor szerintem garantált a siker! Ráadásul így könnyebb is szállítani, hiszen nem csöpög, nem maszatol....
Szóval kedves apukák, anyukák, kipróbálásra fel! Még van idő belekóstolni vagy kedv szerint kísérletezni a formával.

Én így készítettem:

Hozzávalók a tésztához:

- 1/2 kg liszt
- 3 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- fél evőkanál só
- fél evőkanál cukor
- 1 dl olaj

+ virsli, mustár, ketchup

Díszítéshez: egész bors és sóból, lisztből, víz hozzáadásával készített keverék 

- 1 db tojás a tészta lekenéséhez

Elkészítés:

Az élesztőt enyhén cukros langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, kis mélyedést készítünk a közepébe, beleöntjük az élesztős tejet, az olajat és a cukrot. A sót a liszt szélére szórjuk, nem közvetlenül az élesztőre, mert a kelesztés rovására mehet.
Óvatosan összekeverjük és alaposan kidagasztjuk. majd letakarva kb. 1 óra alatt meleg helyen duplájára kelesztjük. A hólyagosra kelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk.
Nem túl vékonyra kinyújtjuk, majd egyforma téglalapokra vágjuk. Minden téglalapra ízlés szerint mustárt, ketchupot és virslit teszünk, de mehet rá pirított hagyma, vékonyra szeletelt savanyú uborka vagy sajt is. A tésztával betekerjük, takarjuk a tölteléket, ügyelve arra, hogy a hajtásszél a hasához, alulra kerüljön. Az egyik végét kicsit megnyújtva formázzuk a fejét, a másik végéből pedig a farkincáját. Néhány téglalapot további vékony csíkokra vágunk, ezekből készítjük el a kutyusok lábait és fülét. 


Liszt, só, víz keverékéből sűrű masszát keverünk, ebből lesz a szeme fehérje. Orrának, szembogarának egész szemes borsot nyomunk.
Sütőpapírra fektetjük a kutyusokat, megkenjük felvert tojással és még 20 percen át kelesztjük. Ezalatt a sütőt előmelegítjük, majd 200 fokon szép pirosra sütjük.

Nálunk családi kedvenc lett, amit nem csak a suli időszakban visznek tízóraira szívesen a gyerekeim, hanem hétvégi kirándulások alkalmával is gyakran az útitársunk. 

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr5212725408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2017.08.10. 09:13:57

Jó ötlet! :o)
Vajon csak nálam nem jelenik meg a kép?

ÍZcsiklandozó 2017.08.10. 09:33:40

Sajnos a blog oldala időnként meglepetéseket szerez! Azért remélem, már láthatóak a képek!

Attilajukkaja 2017.08.10. 09:46:12

Igen, igen, sikerült!! Köszi. Már látom a tacskókat. :o)

ÍZcsiklandozó 2017.08.10. 09:49:53

@Attilajukkaja: Örülök, mert elméletileg már jó sokszor feltöltésre és mentésre kerültek, így ha egyszer az oldal majd megjavul, akkor lehet, hogy egész kutyafalka lesz látható!

Attilajukkaja 2017.08.10. 09:57:16

@ÍZcsiklandozó:
Még egy apró észrevétel: a hozzávalókból kimaradt a tojás. (Amit azért vettem észre, mert, már most kezdem összeírni a hozzávalókat.) Ezt muszáj lesz kipróbálni!

ÍZcsiklandozó 2017.08.10. 10:39:21

@Attilajukkaja: A kutyusok megkenéséhez valóban kell egy tojás. Örülök, hogy tetszik, szeretettel ajánlom kipróbálásra!
süti beállítások módosítása