Amint már tudjátok, szeretem a hagyományos, hazai ízeket és ételeket, kedvenceim a zöldségek és a gyümölcsök, imádom a kelt tésztákat, de nem vetem meg az új ízeket, a reform konyha alapanyagait sem.
Gyakran eszem zabpehellyel készült édességeket, barna cukrot, de magvakat, csírákat, aszalványokat is örömmel használok az ételeimhez.
Az egyik nagy kedvencem lett az utóbbi időben a chia mag. Mivel munkaidő-beosztásom változó, gyakran kell korán, hajnalban kelnem. Ilyenkor már nincs sem időm, sem kedvem bíbelődni valami munkahelyre vihető reggelivel. Ezért váltam a pohárban előző este előkészíthető, joghurtos, zabpelyhes, chia magos finomságok rabjává. Bármivel lehet ízesíteni, csak a fantázia szabhat határt. Az ízeknek pedig van ideje összeérniük fogyasztásig.
Most egy fahéjas, kókuszos, gyümölcsös változatot mutatok.
A chia mag jellemzője, hogy nedvesség hatására alaposan megduzzad. Puding állagának elérése a megfelelően megválasztott mennyiségű joghurttól vagy tejtől lesz. Elkészíthető mandula vagy kókusztejjel is, azoknak, akik érzékenyek az állati eredetű fehérjékre.
Édesíteni mézzel vagy barna cukorral kizárólag akkor szoktam, ha nem teszek hozzá zabpelyhet, mert nekem a zabpehely édeskés íze tökéletesen elegendő. No és persze a gyümölcsöké, melyeket bele vagy ráteszek.
Ehhez a mostani verzióhoz áfonyát, szilvát, fahéjat és kókuszt adtam, a feldarabolt szilvára pedig pár csepp lime citromot cseppentettem, hogy ne barnuljon meg másnapra túlságosan. Az elmaradhatatlan mentalevél pedig csak fokozza a hűvösségét a falatoknak a nagy melegben.
Hozzávalók:
- 2 dl joghurt
- 3 teáskanál chia mag
- 4 teáskanál zabpehely
- 1 db apróra vágott szilva
- 1-2 szem érett szeder
- fahéj, kókuszreszelék, mentalevél ízlés szerint
- pár csepp citrom vagy lime citromlé
A chia magot a joghurttal alaposan összekeverjük. A szilvát megmossuk, kimagozzuk és feldaraboljuk. Poharanként váltakozva egymásra rétegezzük a zabpelyhet, a chia magos joghurtot, a gyümölcsöket. A tetejét fahéjjal, kókuszreszelékkel és ízlés szerint gyümölcsökkel díszítjük.
Éjszakára, de legalább 5-6 órára hűtőbe tesszük, hogy a chia mag megduzzadjon.
Nagyon finom, különleges, egészséges! Szeretettel ajánlom kipróbálásra!