Az egyik kedvenc nyári zöldségem a cukkini.
Első sorban töltve, grillezve, rakott zöldségként készítem, ám most elcsábultam. Nyáron nagyon ritkán eszem levest, most viszont kifejezetten kívántam folyadékpótlónak.
Mivel csak egy közepes cukkinim volt itthon, viszont joghurt, menta és bazsalikom volt bőven, gondoltam ahhoz éppen elegendő, hogy készítsek belőle egy jól behűtött krémlevest.
Nem is bántam meg. Fűszeres, hűvös, savanykás íze igazán jól esett a melegben.
Persze ezt a változatot ősszel vagy télen akár melegen is lehet fogyasztani, ám a cukkini hazai termő időszaka mégiscsak most van, az ilyenkor szüretelt zöldség a legfinomabb és a legvitamindúsabb.
Próbáljátok hát ki, amíg tart a meleg és a cukkini idény.
Hozzávalók:
- 1 db közepes cukkini (ha elég zsenge, akkor lehet héjastól)
- 1 db pici vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- olaj
- só, bors
- joghurt (kb. 1/5 - 2 dl)
- friss bazsalikom és menta ízlés szerint
- kb. 1 dl víz
Elkészítés:
Az olajon puhára pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a fokhagymát.
Rátesszük a kockára vágott cukkinit, amit én most nem hámoztam meg, mert puha, vékony volt a héja.
Aláöntünk kb. 1 dl vizet, ennél több nem kell, mert a cukkini is levet enged.
Lefedjük és lassú tűzön puhára pároljuk. A fedőt levéve sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a friss zöldfűszereket. Langyosra hűtjük, majd botmixerrel simára turmixoljuk. Ha sűrűnek találjuk, még önthetünk hozzá vizet.
Ezután hűtőbe tesszük tálalásig. Kész! Ugye, milyen egyszerű volt?
A tálkákban, tálaláskor öntjük rá óvatosan a hideg joghurtot, ízlés szerint. A tetejét díszítjük bazsalikommal és mentával.
Nagyon finom, laktató, igazi nyári leves.
Jó étvágyat hozzá!