Vidéki házam udvarán hatalmas bodzabokor van. Szeretem a virága illatát, a virágból készült tavaszi bodzaitalt, a szörpjét, a teáját, a palacsintatésztába forgatott és kisütött finomságait.
Nyár vége felé a bokron maradt virágaiból beérnek a termései és szinte fekete csodás bogyók lesznek belőlük.
Mindig tudtam, hogy a bodzabogyó nagyon egészséges, boltban kapható lekvárt pedig már kóstoltam is.
C-vitamin tartalma magas, így immunerősítő hatása télvíz idején jelentős. Köhögéscsillapító, meghűlés enyhítő hatása közismert.
Idén úgy gondoltam, eljött az ideje, hogy saját magam készítsek bodzadzsemet.
Hozzávalók:
- 1 kg leszemezett bodzabogyó
- 60 dkg kristálycukor
- 2 zacskó dzsemfix
- annyi víz, ami ellepi
Elkészítés:
A pormentes helyről gyűjtött bodzát alaposan mossuk meg, majd lecsöpögtetés után egy villa segítségével szemezzük le.
Tegyük egy főzőedénybe, öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, majd lassú tűzön főzzük fel. (Ettől kicsit fellazul a gyümölcshús, könnyebben átpréselhetők a magjai) Én ekkor a kétharmad részét kivettem az edényből és kipasszíroztam, hogy kevés mag maradjon a dzsemben. A fennmaradó gyümölcshúst és levet aztán visszaöntöttem a lábasba, a többihez és folytattam a főzést.
Hozzáadtam a kristálycukrot, amihez előzőleg hozzákevertem a dzsemfixet. Forrástól számítva már csak addig főztem, amíg kellőképpen sűrűsödni kezdett, de még az egész bogyók nem főttek teljesen szét. (kb. 20 perc)
A kész bodzadzsemet azon forrón alaposan kimosott, csírátlanított üvegekbe töltjük, lezárjuk és fejjel lefelé fordítva hagyjuk kihűlni.
Amikor langyosra hűlt, visszafordíthatjuk, majd teljes kihűlés után lekötve végleges helyére tehetjük.
Büszkén állíthatom, a bolti dzsemek meg sem közelítik, olyan finom! Sültek mellé, vadhúsokhoz csodás, de süteménybe vagy akár csak friss vajas kenyérre kenve is rendkívüli.
Bátran próbáljátok ki!