Gyermekkoromban nagyon nem szerettem a gombát. Szerintem sokan vagyunk így. Aztán egyszer csak a visszájára fordult ez a dolog. Ma már az egyik kedvencem. Szeretem levesként, párolva köretként, rántva, töltve, csőben sülve, grillezve és még sorolhatnám. A lényeg az, hogy mindenhogy szeretem.
Bátorságom még nem volt, hogy saját magam szedjek esős időszak után az erdőkben, réteken, de egyik álmom a gombaismeret megtanulása.
Most egy tejszínes változatot hoztam, amit vékony makaróni tésztával tálaltam, de remekül illik hozzá a rizs is.
Így készítettem:
Hozzávalók:
- fél kg. gomba (nálam csiperke volt, de lehet másféléből is)
- 3 dl főzőtejszín
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- fél citrom leve
- só, bors, friss kakukkfű
- kevés olaj
Elkészítés:
A gombát megmostam, lecsöpögtettem. Én sosem húzom le a külső héját, csak ha nagyon sérült. A nagyobb tönköket leválasztottam a kalapról, a kisebbeket pedig egyben vékonyra felszeleteltem. Kevés olajon apró kockára vágott vöröshagymát dinszteltem. Amikor a hagyma puha és üveges lett, rádobtam a gombát, magas lángon pár pillanatig elősütöttem, majd fedő alatt pároltam. Meglocsoltam citromlével alaposan, sóval, borssal, fokhagymával és friss kakukkfűvel ízesítettem. A kakukkfű remek párosítás vele. Csodás illata és íze lesz tőle.
Amikor már puha volt a gomba, de még nem főtt szét, levettem a fedőt és a keletkezett levét teljesen elfőztem, picit le is pirítottam. A szépen barnuló-piruló gombára aztán ráöntöttem a tejszínt, amivel még 1-2 percig forraltam. Gyönyörűen besűrűsödött.
Vékony makaróni tésztával és frissen vágott kakukkfűvel megszórva tálaltam.
Villámgyors, laktató és egészséges ebéd vagy vacsora lehet belőle.