ÍZcsiklandozó

Hagyományos székelykáposzta

2017. szeptember 22. 19:33 - ÍZcsiklandozó

img_7647.JPG

 

A székelykáposzta nevével ellentétben nem székely eredetű, sőt, a hagyományos erdélyi konyha nem is ismeri.

Az étel neve Székely Józsefhez, vármegyei levéltároshoz fűzhető, aki Petőfi barátja és kortársa volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre.

Bárhogy is történt, az egészen biztos, hogy igen kedvelt étel lett a magyar konyhában, többek között az enyémben is. Hasonlóan a töltött káposztához, általában nagyobb mennyiségben érdemes készíteni, mivel minél többször van melegítve, annál finomabb az íze. Ez igaz is, hiszen a hús és a káposzta másnapra veszi át egymás ízét. Pár nap múlva is fantasztikusan finom, ha marad egyáltalán belőle.

Mutatom, én hogyan készítem:

img_7634-1.jpg

 

 

Hozzávalók:

- 2 kg sertés lapocka
- 3 kg savanyú káposzta
- olaj vagy sertés zsír
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors, babérlevél, édesnemes paprika őrlemény, 1 db erős piros paprika vagy chili, köménymag

- a tálaláshoz tejföl

 

img_7544-1.jpg

 

Elkészítés:

A hagymát apró kockákra vágva üvegesre párolom a zsiradékon. Lehúzom a tűzről, rászórom a paprika őrleményt, alaposan elkavarom, majd hozzáadom a kockára vágott lapockát. Visszateszem a tűzre, amin először erős lángon átpirítom a húst. Megszórom sóval, borssal, rádobom a vékonyra szelt fokhagymát, majd csökkentem a hőfokot és lefedve félig megfőzöm.
A savanyú káposztát szükség esetén átmosom (ha nagyon savanyú lenne), alaposan lecsöpögtetem. A félig puhult húsra ráteszem, megszórom egész köménnyel, szemes borssal, ráteszek babérlevelet, pár karika erős paprikát vagy egy kisebb egész chili paprikát, lefedem és takarék lángon, lassan készre, puhára főzöm. A káposzta nedvessége bőven elég, nincs szükség arra, hogy vizet öntsünk alá! Kavarni nem szoktam, csak a fazekat időnként megforgatom-sodrom-rázom. 
A főzés ideje függ a káposzta minőségétől, de kb. 15-20 perc múlva már csodás illatok áradnak a konyhában.

Tálaláskor tejföllel locsoljuk meg, ízlés szerint megszórjuk őrölt erős paprikával. Friss, ropogós kenyérrel felséges étel!

 

Jó étvágyat hozzá!

 

img_7649-1.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: Főételek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr7412886342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása