Nem kedvelem az őszt...az elmúlást jelenti nekem...
Mégis, ha szépen, hosszan búcsúzik a nyártól, elfogadom! Sőt...néha kimondottan imádom : a színei, az illatai, az ízei miatt!
A sütőtök nagy kedvencem, édességben, főételben, köretként, bárhogyan.
Nem régen láttam a neten a Dolce Vitánál egy hasonló receptet! Rá is kerestem. Átolvastam és azonnal meg akartam csinálni a saját verziómat....íme:
Fogadjátok szeretettel:
Hozzávalók:
- 30-35 dkg főtt burgonya
- 1 nagy sütőtök (kb. 1 kg.)
- 1 tojás
- 40-45 dkg liszt (burgonyától függ)
- só, bors
- 1 púpos evőkanál búzadara
A fűszeres vajhoz:
- 10 dkg vaj
- 15 levélke zsálya
- só, bors, rózsabors frissen őrölve
Elkészítés:
A sütőtököt forró sütőben megsütjük, körülbelül 30 - 40 perc alatt (sütés közben tehetünk rá friss rozmaringot, ettől még illatosabb lesz). Hagyjuk kihűlni. Közben a burgonyát megfőzzük, majd leszűrjük, lehúzzuk a héját.
Kihűtjük, majd krumplinyomóval szép simára összetörjük.
Elkészítjük a zsályás vajat is:
A vajat az apróra vágott zsályával lassú tűzön megolvasztjuk és addig sütjük, míg a habját elfővi. Ezután leszűrjük abba a tálba, amiben majd tálalni szeretnénk a gnocchikat.
Egy nagy tálba tesszük a tök kikapart húsát, amit szintén a krumplinyomóval pépesre alakítunk. Hozzátesszük a krumplit, a tojást, a búzadarát is, valamint sót, és annyi lisztet, amennyit felvesz.
Sok kell hozzá, jó bő 40 dkg biztosan. Mikor már összeáll a tészta, lisztezett gyúródeszkára tesszük és egy kevés liszttel összegyúrjuk. Nem kell keménynek lennie, csak álljon össze lágyan, de formázhatóan.
Sodrófával kinyújtjuk fél centi vastagra, aztán pizzavágóval vagy egy éles nagy késsel centis csíkokra vágjuk. A csíkokat megint darabokra vagdossuk, kb 2 centisekre. Ezeket lehet ízlés szerint formázni, sodorni még, kézzel, villával, stb.
Forrásban lévő sós vízben kifőzzük kisebb adagokban. Ha feljöttek a víz felszínére, két percig hagyjuk őket főni aztán szűrőkanállal a zsályás vajra szedjük ki őket.
Frissen őrölt rózsaborssal fűszerezzük kedvünk szerint! Aki kedveli, egész zsályaleveleket is tehet tálaláskor a tetejére, melyet a leszűrt, forró vajban megmárt pár pillanatra. (Én imádom a zsályát, frissen nyersen, ezért bevallom, azt tettem a tetejére.)
Jó étvágyat Mindenkinek!