Ez a recept már régóta csiklandozza a fantáziámat. A Nagyi titka oldalon láttam meg először és rögtön tudtam, ezt nekem is ki kell próbálnom.
Nem is bántam meg. Karácsony közeledtével mindig előkerül a gyerekeim részéről az eredeti süti a kívánság listára, ám bevallom, számomra pepecselős volta miatt ritkán engedek a kérésnek. Amikor azonban ezt a szupergyors és ízében éppen megfelelő kekszes változatot megláttam, tudtam, hogy mostantól már nyert ügye van a Zserbónak nálam is!
Segítőm is akadt a konyhában, a kamasz lányom személyében, azt pedig mondanom sem kell, hogy a süti kóstolásában mindenki részt akart venni. Ha nem lennék elég gyors nem és tettem volna dobozba a kész kekszekből, talán már nem is maradna belőle karácsonyig.
És akkor jöjjön a recept, amelyhez a nyáron befőzött csodás sárgabarack dzsememet is felhasználtam:
Hozzávalók: (kb 40 db-hoz)
- 30 dkg finomliszt
- 7,5 dkg darált dió
- 20 dkg hideg vaj (fontos, hogy tényleg hideg legyen)
- 10 dkg porcukor
- 2 tojás sárgája
- reszelt citromhéj ízlés szerint
A töltelékhez:
- 17,5 dkg darált dió
- kb. 5 evőkanál sárgabarackdzsem vagy nem túl sűrű lekvár
- ha a dzsem nem elég édes, akkor kevés porcukor
A díszítéshez:
- 5 dkg étcsokoládé
- 2 dkg vaj
Elkészítés:
A tésztához gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a hozzávalókat. Ennél a fázisnál ügyeljünk, hogy valóban gyorsan dolgozzunk, a kezünk melegétől nehogy a vaj kicsapódjon. Használhatunk késes robotgépet is, akkor könnyebb a dolgunk. Ezután folpackba csomagoljuk a tésztát és minimum 2 órára hűtőbe tesszük.
Amíg pihen a tészta, a diót ledaráljuk és összekeverjük a sárgabarack dzsemmel. A bolti dzsemek, lekvárok általában édesek, de ha a saját készítésű is az, akkor már nem kell mellé cukor. Ha azonban kevésnek érezzük az édességét, akkor pici porcukor is mehet bele.
A tésztából ezután apró golyókat formálunk (diónál kisebbeket) és egymástól kissé távol (mert megnőnek) sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk.
Vastagabb fakanál nyelével, parafadugóval vagy egyéb alkalmatossággal a kis gombócok közepébe óvatosan mélyedést készítünk. Ezekbe halmozzuk a diós keveréket, amelynek kissé sűrűnek kell lennie.
180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, kb. 12 perc alatt szép világosra sütjük a kekszeket.
A tepsiben hagyjuk kihűlni őket, majd óvatosan leemeljük a sütőpapírról, mivel ilyenkor még elég omlósak.
A vaj és a csokoládé olvasztott keverékével vékony csíkokat csurgatunk rá.
Igazán mutatós aprósüti lett a zserbóból úgy hiszem!
Készítsétek és tálaljátok Ti is örömmel!
Jó étvágyat hozzá!
FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!