Alig ért véget a karácsony, a hangulata még itt van körülöttünk, bár már az új esztendő kopogtat.
Mi mással is búcsúztathatnánk az óévet, mint egy kellemesen fűszeres, mámorítóan csokis, mézeskalácsos házi likőrrel. Az Origón találtam egy hasonló receptet, nugát híján én csokoládés variációt készítettem.
Egy dologban egészen biztosak lehetünk:
... ha elkészítjük, villámgyorsan levesszük a lábáról vendégeinket, szinte lehetetlen annyit készíteni belőle, hogy sokáig üvegben maradhasson. Gyorsan előállítható, így ha még most beszerezzük a hozzávalókat, az új év első köszöntőit már meg is kínálhatjuk vele!
Mutatom, hogyan készül:
Hozzávalók:
- 25 dkg keserű csokoládé
- 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 4 dl tejszín
- 3 dl vodka
Elkészítés:
Vízgőz felett olvasszuk meg a csokoládét, apránként adjuk hozzá a tejszínt, amivel folyamatosan kevergetve összemelegítjük. Forralni nem kell!
Hozzáadjuk a fűszert, alaposan belekeverjük.
A tűzről levéve hagyjuk langyosra hűlni, majd óvatosan belekeverjük az alkoholt. Ha szükséges, leszűrjük, üvegekbe töltjük, pár órára (de még jobb, ha minimum egy napra) hűtőbe tesszük.
Utána már kínálhatjuk is! Különösen finom, gazdag ízvilágú itóka, ami (vigyázzunk!), nagyon itatja magát!
Boldog Új Évet!
Egészségünkre!