Azt gondolom, a csirkét a húskedvelő emberek többsége szereti. Általában valamelyik része különösképp kedvenc. Lehet az comb, mell, de lehet akár a szárny is. Nálunk a szárny csak néhány éve vált kedveltté, addig igyekezett mindenki lepasszolni a tányérjáról. Ám amióta kicsit markánsabb ízekkel társítottam, rajongás vette körül.
Most egy finom, ragacsos, mézes, csípős, szezámmagos variációt hoztam.
Ebben a variációban már senki nem bánja, ha a hús tulajdonképpen elenyésző a csontokon. Szerintem is nagyon finom.
Mutatom, hogyan készítem:
Hozzávalók:
- 1 kg csirkeszárny
- 2 evőkanál méz
- 2 dl ketchup
- kevés olaj
- só, bors
- chili paprika
- ízlés szerint szezámmag
Elkészítés:
A csirkeszárnyakat megtisztítjuk, végeit levágjuk. Én a három ízületeset szeretem, ezt a két végénél fogva össze is hajtom, tekerem, gyakorlatilag a szárnyvégét behajtom a másik oldalra. Ezután besózom.
A chilit apróra vágom, elkeverem a mézzel, a ketchuppal és a borssal. Ebbe a mázba beleforgatom a szárnyakat, majd ha van időm, egy órára hűtőbe teszem. Így alaposan átjárja a húst az ízek kavalkádja. (Bevallom, készítettem már pihentetés nélkül is, úgy is finom volt.)
Ezután egy serpenyőt picit kiolajozok, majd közepes hőfokon felhevítem. Amikor az olaj már kellően forró, ráteszem a csirkeszárnyakat a páccal együtt, átforgatom, majd lefedve sütöm kb. 20 percig.
Ezután leveszem a fedőt és további 25 percig sütöm. Ezalatt elpárolog a hús kiengedett leve is. Ekkor már érdemes óvatosan rázogatni, folyamatosan felügyelni, nehogy megégjen.
Ebben a fázisban rászórjuk a szezámmagot, ízlés szerinti mennyiségben. Ezzel együtt átkeverjük. A szezámmag picit meg is pirul az edény szélén, át is puhul kissé, szóval éppen jó lesz!
Akkor jó, ha már csirkeszárnyak egészen ragacsosak!
Lehet mellé köretet tálalni, főtt rizst, főtt vagy sült burgonyát...de bevallom, nálunk "csupaszon", magában a legkedveltebb!
Próbáljátok ki!
És tudjátok: FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!