ÍZcsiklandozó

Csirkepaprikás nokedlivel és uborka salátával

2018. január 28. 16:11 - ÍZcsiklandozó

27400178_1764161680314219_1476663059_n.jpg

 

Ez az étel gyermekkori emlékeket idéz fel bennem.
Akkoriban nem volt olyan családi összejövetel pl.: Erzsébet napkor (édesanyámat Erzsébetnek hívták), amikor ne került volna az asztalra egy hamisítatlan csirkepaprikás, nokedlivel és uborka salátával. Persze anyukám még nem használt mindenféle segédeszközöket a főzéshez, így a nokedli szinte "egyfalatos" galuska volt, a frissen bontott csirke kopasztáskor érezhető szagát pedig máig az orromban érzem. Az uborkasaláta, a fokhagyma illata pedig mindezeket megkoronázta.

Édesapám tejföllel és piros paprikával megszórva szerette az uborka salátát, de volt olyan családtag, aki fokhagymásan vagy éppen csípősen kedvelte. Az én csodálatos anyukám pedig mindenkinek kedvében tudott járni.
Szerintem nincs is olyan magyar háztartás, ahol ne kerülne ez az étel rendszeresen az asztalra.

Én így készítem:

 

27496437_1764161776980876_1162708070_n.jpg

 

 Hozzávalók: (a csirkepaprikáshoz)

- 1,5 kg csirkecomb
- kevés olaj vagy egyéb zsiradék
- 2-3 teáskanál színes paprika
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- idény jelleggel friss paradicsom és zöldpaprika
- só, frissen őrölt bors

 

A nokedlihez:

- 6 egész tojás
- kb 1 teás kanál só
- 2-3 evőkanál friss tejföl
- annyi liszt, amennyiből rugalmas nokedli tésztát tudunk kavarni

Az uborka salátához:

- 2 nagyobb kígyó uborka vékonyra szeletelve
- 1 púpozott teáskanál só + kevés az uborka lesózásához
- 2 evőkanál cukor
- 3 evőkanál 10 %-os ecet

Ízlés szerint frissen őrölt bors, színes paprika, tejföl vagy fokhagyma.

 

27294979_1764161400314247_967353676_n_1.jpg

 

Elkészítés:

Én először az uborka salátát szoktam elkészíteni, hogy amíg a többi ételféleséggel elkészülök, az uborka kellően magába szívja az ízeket.

Az uborkát alaposan megmossuk, végeit levágjuk. Ha nagyon friss az uborka, nem szükséges levágni a héját, ha kicsit már öregecske, akkor mindenképpen szabadítsuk meg a héjától. Ezután uborkagyalun egészen vékonyan szeleteljük fel, majd hintsük meg sóval és legalább 10 percre hagyjuk pihenni.

Ezalatt elkészítjük a saláta levet. A sót, a cukrot és az ecetet mélyebb tálkába tesszük, elkeverjük, majd apránként felengedjük a vízzel, amivel teljesen feloldjuk a szilárd hozzávalókat.

Amikor az uborka már levet eresztett, alaposan kinyomkodjuk. A kinyomkodott uborkát mélyebb tálba tesszük, majd nyakon öntjük a salátalével, amivel óvatosan, de alaposan elkeverünk és hűtőbe téve állni hagyunk tálalásig.

 

 

img_e3474.JPG

 

A pörkölthöz a csirkecombokat alaposan megtisztítjuk, az alsó és felső combrészt külön választjuk. Kevés zsiradékon az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát üvegesre dinszteljük. Én ebben a fázisban mindig megszóróm egy csipet sóval, hogy könnyebben emészthető legyen majd fogyasztáskor. Amikor kellően üvegesre pirult a hagyma, lehúzzuk a tűzről, rászórjuk a 2-3 teáskanál színes paprikát, amivel alaposan elkeverjük, majd visszatesszük a tűzhelyre és rádobjuk a csirkecombokat. Ekkor magas tűzön átforgatjuk, kicsit megkapatjuk, pirítjuk minden oldalát a comboknak, majd megszórjuk sóval, frissen őrölt borssal, és felengedjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Fedő alatt főzni kezdjük mérsékelt tűzön. Amikor már félig puhára főtt, hozzáadjuk idény szerint a paradicsomot, a friss zöldpaprikát, amivel készre főzzük.

 

Amíg fő a pörkölt, elkészítjük a nokedlit.
A tojásokat egy mélyebb tálba ütjük, sózzuk, hozzáadjuk a tejfölt, majd annyi lisztet teszünk hozzá, amennyivel rugalmas, nem túl kemény, de nem is túl lágy nokedlitésztát kapunk. Nem kell nagyon alaposan kikavarni a tésztát, nem baj, ha picit csomósabb, rusztikus. Egy nagy fazékban vizet forralunk, amiben feloldunk sót, szükség szerint esetleg egy kis olajat is, majd amikor már lobogva forr a víz, nokedliszaggató segítségével beleszaggatjuk a tésztát. Kb. 10 perc alatt készre főzzük, leszűrjük, majd tálra szedjük, meglocsolva a pörkölt szaftjával. Tálalásig melegen tartjuk.

 

img_e3491.JPG

 

 

Amikor már mindennel készen vagyunk, már csak a tálalás hiányzik. A nokedlit tányérra halmozzuk... (bevallom, én nem tudok neki ellenállni, úgyhogy nem éppen éttermi adagot rakok a tányérra), mellé vagy rászedjük ízlés szerint a combokat, kinek kinek kedvence szerint az alsó vagy a felső részeit, meglocsoljuk a sűrű szafttal. A pörkölt tetejére friss tejfölt kanalazunk, külön edénykében pedig az uborka salátát is mellé tálaljuk.

Az asztalra elérhető távolságba helyezhetünk csípős paprikát, friss paradicsomot, plusz tejfölt vagy bármit, ami kedvünkre szolgál.

 

Én ma ezt készítettem a családomnak...valahogy a téli délelőttön a nap is melegen sütött be az ablakon... a fények, az illatok, az ízek kicsit visszarepítettek édesanyám régi konyhájába.
Szeretem ezt! Kívánom, hogy Ti is örömmel és szeretettel készítsétek el minél többször saját és családotok kedvére!

 

27394956_1764256296971424_1022960663_n.jpg

 

És már:

 FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

Szólj hozzá!
Címkék: Főételek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr4013610745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása