Vannak azok a napok, amikor kifejezetten húsmentes ételekre vágyom. Ezen a hétvégén is így lett...elég volt a nehéz, zsíros ételekből s bár odakinn még bőszen havazik, én máris a szemnek és a gyomornak is kellemes tavaszi ízek felé fordultam. Így történt, hogy egy nagyon finom, laktató ebédrevalót dobtam össze.
Lett is ebben mindenféle földi jó....tojás, spenót, krémsajt, túró, sajt, répa...
A sokféle összetevő miatt talán kicsit bonyolultnak tűnhet, de ígérem, nem az!
Olyan kecsegtetőre sikeredett, hogy nem is hagytam kellő időt a pihentetésére, fel is vágtam hamarjában, így a vágási felülete nem lett igazán fotogén, de az íze kárpótolt mindenét!
Mutatom, hogyan készítettem:
Hozzávalók:
A tekercshez:
- 8 db tojás
- 3 evőkanál tejföl
- só, bors
- pár levélke friss spenót
- icipici margarin
A töltelékhez:
- 10 dkg friss spenót
- 25 dkg túró
- 1 db pici répa
- só, bors, 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg krémsajt
- kb. 8 szelet lapkasajt vagy vékony szelet trappista sajt
A díszítéshez:
- snidling, répa, paradicsom
Először a tojástekercset készítjük el.
Az egész tojásokat egy mélyebb tálba ütjük, hozzáhabarjuk a tejfölt, sózzuk, borsozzuk. A sütőt előmelegítjük kb. 200 fokra.
Egy kellően nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, az aljába pici margarin pöttyöket teszünk elszórtan, ezekre friss spenótleveleket simítunk. A margarin segít letapasztani a leveleket, hogy a ráöntött tojásos masszában nem ússzanak el azonnal. Ezzel a rafinériával a kész tekercs külső részén, magában a tojásban is díszítő elemként jelenik meg a spenót, nem csak a töltelékben.
Ezután a tojásos masszát a tepsibe simítjuk, majd a forró sütőbe toljuk és kb. 20 perc alatt gyakorlatilag tojásrántottát sütünk belőle.
A sütőből kivéve a sütőpapír segítségével kivesszük a tepsiből óvatosan, majd gyors de óvatos mozdulattal feltekerjük amennyire lehet és hagyjuk kihűlni.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket.
A spenótot forró vízzel leöntjük, és 10 perc alatt hagyjuk kicsit összeesni a leveleket, majd leszűrjük és lecsepegtetjük.
A túrót tálba tesszük és kissé összetörjük, homogenizáljuk. Hozzáadjuk a krémsajtot, a sót, borsot és belereszeljük a répát. Alaposan összekeverjük. Ha nem találjuk elég sűrűnek, kevés puha margarint is adhatunk hozzá, de ez függ a túró szárazságától.
A kihűlt tojástekercset széthajtjuk, majd rárakosgatjuk a sajtszeleteket úgy, hogy szépen mindenhol betakarja. Erre terítjük a spenótot, szép egyenletesen eloszlatva, majd rányomunk egy gerezd fokhagymát, amit óvatosan szétkenünk rajta, amennyire lehet. Ezután a tetejére halmozzuk a túrókrémet, a széleinél kissé szabadon hagyva, hogy az újabb feltekeréskor legyen helye terülni a tölteléknek, majd feltekerjük.
Érdemes rövid időre hűtőbe tenni, mert akkor gyönyörűen szeletelhető.
Tálaláskor snidlinget, zöld salátákat, friss répát, paradicsomot és ropogósra pirított bagettet adhatunk mellé. Egy forró teával csodás reggeli vagy vacsora lehet belőle, de akár feltétként is szolgálhat ebédre zöld főzelékek mellé.
Érdemes kipróbálni, látványossága miatt akár hidegtálak része is lehet, például a közelgő húsvétkor.
Jó étvágyat hozzá!
FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!