Ez a desszert régóta a kívánságlistámon van. A fagyasztóban kotorásztam, amikor találtam egy nagy doboz bogyós gyümölcsöt, benne málnát, szedret, ribizlit és jostát. Kevés bodzadzsem is volt még egy üvegben a hűtő felső polcán.
Mivel előző nap már hosszan álltam a sütő mellett linzersütés miatt, ma már nem volt kedvem, csak sütés nélküli édesség elkészítéséhez. A világhálón kalandozva, Juditka receptjei között láttam régebben ezt a gyönyörűséget, most pedig elérkezettnek láttam az időt, hogy el is készítsem.
Csodás, látványos és nagyon finom desszert lett belőle. Mutatom, hogy készítettem:
Hozzávalók:
- 7 dkg margarin
- 8 dkg liszt
- 6 dl meleg tej
- 12 dkg cukor
- 1 vaníliás cukor
- csipetnyi só
- 10 dkg kókuszreszelék
A töltelékhez:
- 25 dkg vegyes bogyós gyümölcs
- fél citrom leve
- 10 dkg cukor
- 50 ml víz + egy egészen kevés a keményítő feloldásához
- 2 evőkanál házi bogyós gyümölcs dzsem
- 2 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítés:
Egy nagy gáztepsire sütőpapírt fektetünk, erre egyenletesen eloszlatjuk a kókuszreszeléket.
A vajat felforrósítjuk, hozzáöntjük a lisztet, amit alaposan elkeverünk benne. A meleg tejjel apránként felöntjük, szép simára keverjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a vaníliát a pici sóval együtt. Lassú tűzön, folyamatos kevergetés közben sűrű krémet főzünk belőle. A tűzről levéve szépen elterítjük a kókuszreszelék tetején még melegen, egyenletesen elsimítjuk. Ez kis ügyességet kíván, de nem ördöngösség. Hagyjuk kihűlni.
Amíg hűl a fehér besamell krém a tepsiben, addig elkészítjük a gyümölcsös rétegnek valót.
A fagyasztott gyümölcsöket lábaskába tesszük a citromlével, a cukorral és az 50 ml vízzel. Folyamatosan kevergetve felolvasztjuk a gyümölcsöket, közben az edény oldalán kicsit összenyomkodjuk a nagyobb darabokat. Hozzákeverjük a dzsemet, majd a keményítőt feloldjuk egy pár kanálnyi vízben és azt is a forró gyümölcsmasszához adjuk. Kevergetve sűrűre főzzük.
A kihűlt fehér réteg tetejére simítjuk, majd megvárjuk, míg teljesen megköt a tetején és kihűl.
Most jön egy kis zsonglőrködés, mert már csak a feltekerés van hátra...
Ez kicsit nehézkes, de a sütőpapír segítségével mégsem lehetetlen. Amikor feltekertük a tekercset, jó szorosan betekerjük alufóliába vagy új réteg sütőpapírba, majd pár órára hűtőbe tesszük
Tálaláskor vékonyan felszeleteljük, gyümölcsöket adhatunk még mellé. A tányéron gyönyörű látványt mutat, íze pedig csodálatosan finom. A fehér réteg között csodaszép a sötétbordó gyümölcsös töltelék!
Méltó dísze lehet bármilyen ünnepi asztalnak, a közelgő Húsvét pedig máris kellő motivációt adhat az elkészítéséhez.
Próbáljátok ki bátran!
FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!