Könnyű, tavaszi, húsmentes vacsorára vágytam, ami ugyanakkor laktató is. Sőt....gyorsan össze is üthető!
Mivel spenót és tojás volt itthon, így egy olyan egytálételre gondoltam, amihez már nem is kell sok minden. Vettem pár tömlő sajtkrémet, volt még a hűtőben tejföl és feta sajt, így már össze is dobtam ezt a nagyon finom ételt.
Amilyen gyorsan elkészült, olyan gyorsan el is fogyott!
Mutatom, hogyan készítettem:
Hozzávalók:
- 2 db natúr tömlős sajt
- 3-4 evőkanál tejföl
- fél zacskó feta sajt
- 4 marék friss spenót
- 2 egész tojás
- só, bors
- 1 db újhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- kevés vaj a sütőforma kikenéséhez
Elkészítés:
A spenótleveleket leforrázzuk, pár percre félretesszük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Közben a tömlős sajtot mély tálba nyomjuk, hozzáadjuk a tejfölt, az apró kockára vágott vagy elmorzsolt feta sajtot, sózzuk, borsozzuk, belevágjuk az újhagyma felét és belenyomjuk a fokhagyma gerezdet.
A spenótot leszűrjük, majd a sajtos keverékhez adjuk és alaposan összekavarjuk.
Egy tűzálló tálat kivajazunk, beleöntjük a spenótos keveréket és a meleg sütőbe toljuk. Kb. 15 percig elősütjük, amíg kissé besűrűsödik a tál tartalma. Ekkor kivesszük a sütőből és egy kanál hátuljának segítségével mélyedést készítünk a sajtos-spenótos krémbe, amolyan fészek módjára. Ezekbe a kis fészkekbe beleütjük a tojásokat. A tojások tetejét picit megsózzuk, borsozzuk, az újhagymából is karikázunk még rá, majd visszatoljuk az egészet a sütőbe.
További 7-8 perc alatt készre sütjük. Én imádom a kissé rezgős, lágy sárgájú tükörtojást, aki keményebben szereti, tovább süsse értelemszerűen.
Azon melegében tálaljuk, friss paprikával, paradicsommal vagy egyéb zöldségfélével kedvünk szerint. Magában is fantasztikus, de friss-ropogós kiflivel mennyei!
Próbáljátok ki!
És amint tudjátok: FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!