Szűk családom tagjai mindannyian nyáron ünneplik a születésnapjukat, én pedig az ünneplést mindig valamilyen saját készítésű tortával szoktam megkoronázni. Nem kevés fejtörést okoz ilyenkor, hogy a melegben olyan tortát készítsek, ami mindenkinek ízlik, könnyen elkészíthető, látványos és ha lehet, keveset kelljen a tűzhely, a sütő mellett állni.
Ebben az évben igazi, rekkenő hőség volt már június első felében, így a sütés nélküli túrótorta mellett döntöttem, amit gyümölcsökkel akartam megbolondítani. Mivel a málna éppen érni kezdett a kertben, nem volt kétség, használni fogom a díszítéshez. A levendulám is nyitott épp, így gondoltam, rontani nem fog rajta, illatossá, színessé és kicsit romantikussá is teszem majd vele.
Nem szaporítom tovább a szót, mutatom, hogyan készítettem:
Hozzávalók:
A tészta réteghez:
- 20 dkg vajas keksz
- 10 dkg vaj
- fél dl tej
A túrós krémhez:
- 50 dkg túró
- 25 dkg mascarpone
- 1 nagy pohár tejföl (én 450 grammosat használtam)
- 20 dkg porcukor
- 2 zacskó vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 2 csomag zselatin fix
A tetejére:
- málna, kivi, citrom, áfonya
- levendula, rozmaring, menta és citromfű
- kevés kekszmorzsa
Elkészítés:
Először a torta aljához való kekszes tésztaalapot készítettem el.
Ehhez a vajas kekszet egy erős műanyag zacskóba tettem, párszor erőteljes mozdulattal átgurítottam rajta a sodrófát, amitől szép apróra tört, de maradtak benne kisebb kekszdarabok. A zacskóból átöntöttem egy mélyebb tálba.
A vajat mikróban megolvasztottam, a pici tejjel együtt a kekszhez öntöttem és alaposan elkevertem.
Egy kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt tettem, úgy, hogy csak a "fenekét" érje, gyakorlatilag a peremét utólag csatoltam a papírral bevont aljhoz.
A kekszes masszát beleterítettem, majd kézzel szép egyenletesen belenyomkodtam. Ezután hűtőbe tettem, amíg elkészült a túrókrém.
A túrós krémhez a túrót mély tálba tettem, villával alaposan áttörtem (direkt nem szitán törtem át, hogy kissé darabosabb maradjon), hozzáadtam a cukrot és a vaníliás cukrot.
A tejfölhöz hozzáadtam a zselatin fixet, hidegen habverővel alaposan elkevertem. A cukros túróhoz adtam a mascarponét, azzal kikavartam, majd apránként a tejfölös masszával fellazítottam.
A kekszes alapra simítottam az elkészült túrókrémet, óvatosan megrázogattam, hogy egységes legyen, az esetleges buborékok távozzanak belőle, majd egy éjszakára hűtőbe tettem.
Másnap következett a zsonglőrködés....Ez most halál komoly! A tortaformából való szép kivétel ugyanis egy kis rutint igényel, amihez jó, ha van plusz két kéz segítség.
A tortát a tálaló tálra helyezzük
A tortaformát lassú mozdulattal kinyitjuk. Nem igényel a túrókrém széle körbevágást, a lassú nyitáskor szépen elengedi a formát.
Csak annyira emeljük le a tortáról, hogy a forma alját le tudjuk emelni és és a sütőpapírt ki tudjuk húzni alóla. (Ebben kérhetünk segítséget...) A tortaforma pereme megtartja magát a tortát. Amikor sikerült alóla mindent eltávolítani, jöhet a díszítés!
Először kekszmorzsát szórtam vékonyan a díszíteni kívánt felületre, majd gyümölcsökkel dekoráltam.
Közzé szúrtam az illatos fűszer ágacskákat és a levendulát, majd egészen vékonyan csipetnyi morzsa következett ismét.
Természetesen a "Boldog szülinapoooot..." éneklése sem maradt el a gyertyákkal együtt, de erről mindenki szerencséjére videó nem készült...
Szépen szeletelhető és tálalható, hűsítő, kellemesen savanykás és édes, illatos desszert lett belőle.
Bátran vessétek be, ha arra van szükségetek, hogy meglepjetek vele Mindenkit! A díszítésnek csak a képzeletetek szabhat határt! Tuti pillanatok alatt elfogy!
Jó étvágyat hozzá!