Augusztusban a legfinomabb gyümölcs a dinnye! Mivel huszadika környékén már általában lehűl a levegő, így ebben az évben külön öröm, hogy hőség maradt. A nemzeti ünnepre így hát egy fantasztikus dinnyés finomságot hoztam, ami növeli az ünnep fényét, baráti társaságban ilyen melegben tökéletes fogyasztani való.
Nálam már jégbe hűtve várja a tűzijátékot! Ha tetszik, jövőre készítsétek el ti is vagy akár a jövő héten, hiszen a meteorológia még kánikulát ígér és a dinnye is isteni még!
Hozzávalók személyenként:
- 1 db kis méretű érett sárgadinnye (Gália dinnye)
- 2 bögre érett, magozott görögdinnye
- 0,5 dl vodka
- citromfű és menta levelek
- szükség esetén méz (a dinnyék édességétől függően)
Elkészítés:
A sárgadinnyét megmossuk, egyik végére "ültetjük". felülről levágunk belőle egy keveset, majd húsát óvatosan kivájjuk. Pár gömb alakú dinnyegolyót félre teszünk a díszítéshez.
A görögdinnyét szintén felvágjuk, a megadott mennyiségben húsát kimagozzuk és a sárgadinnye húsával együtt turmix gépbe tesszük. Magtalan húsából szintén elteszünk kevés gömbnek vájt részt.
A dinnyehúshoz szükség esetén mézet csurgatunk, majd a vodkával együtt simára turmixoljuk.
A kivájt sárgadinnyéket tálaló tálra ültetjük, ha kell az aljukból keveset levágunk a biztonságos tálalás miatt. A vodkás turmixot egyenletesen beletöltjük mindbe. Az előre kivájt és félretett dinnyegömböket fogpiszkálóra szúrjuk, szép színsorrendben. Beletesszük a sárgadinnyéből formált leveses "tálkákba", majd hűtőbe tesszük őket pár órára.
Tálaláskor a hűtőből kivéve a dinnyegolyókba tűzijátékhoz hasonló díszeket szúrunk, citromfűvel vagy mentalevelekkel kínáljuk.
Az augusztus huszadikai tűzijátékot ezzel a finom, hűsítő és folyadékpótló, ünnepi gyümölcslevessel nézhetjük.
Csodafinom, próbáljátok ki!
A látvány is magáért beszél!