A cikória különleges növény, alakját, ízét tekintve. Ritkán kerül az asztalomra, de kivételesen gyönyörű példányokhoz jutottam, így (bár a családomban nem mindenkinek kedvence) mégis elhatároztam, megszerettetem mindenkivel, aki megkóstolja nálam. Mivel épp vendégeket vártam, gondoltam, itt az ideje a bevetésnek.
Gyönyörű, halványzöld, kemény leveleiből leválasztottam jó néhányat, amelyekből üdvözlő falatokat készítettem, a többit pedig félretettem a másnapi főételhez, ami besameles egytálétel lett (ennek receptjét is mutatom hamarosan).
Mivel már délelőtt elkészítettem, délután pedig a hűtőben kellően összeértek az ízei, így estére, a vendégváráshoz már csak a dekorálás maradt.
Látványos vendég fogadó előétel. Így készül:
Hozzávalók 4 személyre:
8-10 cikórialevél (mérettől függően, de fejenként kb. 2-2 darab)
25 dkg mascarpone vagy natúr krémsajt
3 evőkanál túró
3 evőkanál tejföl
só
bors
1 gerezd fokhagyma
pár csepp citromlé
a díszítéshez:
paprikával töltött olivabogyó
kígyóuborka
citromkarikák
friss, zöld petrezselyemlevél és citromfű levélke
pár karika hajszálvékony lilahagyma
néhány szelet paradicsom
Elkészítés:
A leöblített cikórialeveleket papírtörlővel óvatosan megtörölgetjük, majd hűtőbe félretesszük. A krémhez a mascarponét (vagy krémsajtot), a túrót, a tejfölt tálba tesszük. Sózzuk, borsozzuk, hozzányomjuk a fokhagymát és pár csepp citromlével ízesítjük. Alaposan összekeverjük, majd habzsákba töltjük.
A cikórialeveleket a hűtőből kivesszük, tálra rendezzük. Ha szükséges, ahhoz, hogy biztonsággal megálljanak, a levél vastag erét alul vékonyan egyenesre vágjuk.
A habzsákba töltött fűszeres-ízes túrókrémet egyenletesen elosztva a levélkékbe töltjük, mindegyikbe nagyobb evőkanálnyi mennyiséget. Citrom és paradicsom szeletkékkel, paprikával töltött olivabogyó karikákkal vékony lilahagyma csíkokkal és friss petrezselyemlevéllel díszítjük.
Frissen pirított zsemlekarikákkal és illatos fehér vagy rozé borral kínáljuk.
A hűvösödő őszi estéken, barátokkal összegyűlve, nagyokat beszélgetve látványával, ízével is felderítő falatokat kínálhatunk általa, ami biztosan nagy sikert fog aratni.
Készítsétek el Ti is!