ÍZcsiklandozó

Sajtos-besameles cikória

2018. szeptember 29. 19:37 - ÍZcsiklandozó


img_0211_jpg-1.jpg

 

A cikória a korszerű táplálkozás egyik meghatározó eleme, de a pótkávén kívül nagy általánosságban kevesen használják. Pedig magas rost és vitamintartalma miatt ősszel és télen igen kedvező a fogyasztása.Szerencsére hűvös helyen tárolva hetekig friss marad, így érdemes belőle nagyobb adagot vásárolni, ha hozzájutunk.
Kissé kesernyés íze miatt lehet enyhén sós vízben áztatni elkészítés előtt, de azt hiszem, ügyesen feldolgozva a karakteres kísérői mellett íze mindenkinek tetszeni fog.

Mivel én is csak nem túl régen kezdtem használni, így bevallom a kísérletezgetés fázisában vagyok a belőle készült ételek előállításánál, de ez a besameles, sajtos egytálétel olyan jól sikerült, hogy azonnal tudtam, máskor is készíteni fogok ilyet.

Íme a recept:

 

img_0225_jpg-1.jpg

 

Hozzávalók 2 személyre:

4 cikória
10 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is)
10 dkg vaj
2 evőkanál finomliszt
5 dl tej
só, bors, frissen őrölt szerecsendió

 

img_0221_jpg-1.jpg

 

Elkészítés:

A cikóriákat megmossuk, lecsepegtetjük, hosszában félbevágjuk. Ék alakban torzsájukat kivágjuk. Annyi sós vízben, amennyi ellepi, előfőzzük 10 percig, majd a vízből kivéve lecsepegtetjük. A besamel mártáshoz egy serpenyőben a vajat felhevítjük, rászórjuk a lisztet és állandó kevergetés mellett megfuttatjuk, ügyelve, hogy színe világos maradjon. Felöntjük a tejjel, sózzuk, borsozzuk és frissen őrölt szerecsendióval fűszerezzük. Kevergetve besűrítjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a reszelt sajtot, amit egyenletesen elkavarunk benne.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Egy tűzálló tálat kivajazunk, az előfőzött cikóriákat egymás mellé fektetjük. Óvatosan ráöntjük a sajtos besamelt, ügyelve, hogy mindenhol egyenletesen befedje. Tetejét frissen őrölt szerecsendióval és kevés borssal megszórjuk, majd az előmelegített sütőben addig sütjük, míg teteje aranybarnára pirul.

Langyosra hűlve tálaljuk.

Tipp: Frissen pirított szezámmagos pirított zsemlével fogyasztjuk.

 

img_0229_jpg-1.jpg

 

 

Azt hiszem, méltán lehet az őszi-téli ebédek, vacsorák fő képviselője!

 

img_0237_jpg-1.jpg

Próbáljátok ki Ti is!

 

img_0234_jpg-1.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr6814202417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takacsveca93 2018.09.29. 23:03:44

Ízléses, tökéletes étel, hogy lenyűgözzünk vele valakit és még csak nem is nehéz elkészíteni, gratulálok :) Én hozzávalókat megnéztem, h hol a legolcsóbbak. www.ujsagomat.hu/penny-market/lapozhato-reklamujsag-csutortoktol-27-09-2018/

ÍZcsiklandozó 2018.09.30. 00:14:39

@takacsveca93: Köszönöm! Örülök, hogy tetszik!
süti beállítások módosítása