ÍZcsiklandozó

Kelesztés nélküli kifli

2018. október 23. 17:03 - ÍZcsiklandozó

img_5251_jpg-1.jpg

 

Azt hiszem, az első, amit nagyon megkedveltem édesanyám konyhájában, az a tészta dagasztás volt. Szerettem látni erős, mégis finom kezét, ahogyan a lisztből szinte a semmi hozzáadásával hólyagos, légiesen könnyű, hófehér tésztát varázsolt. Tekerte, csavarta, töltötte, szaggatta... mindegy volt. Rövid időn belül illatozó, meleg finomságok kerültek a tányérra. Emlékszem, hogyan tanítgatta, miként kell bánni a tésztával...

Ki is próbáltam a kelt tészták, kalácsok közül szinte már majdnem mindent, a kifli készítése azonban eddig még kimaradt a repertoáromból. Eddig!

Mivel az ünnep miatt ma pékség nincs nyitva, kaptam magam, gondoltam eljött az idő....

Így született meg ez a kelesztés nélküli, vajas kifli. Mutatom, hogyan készült!

 

img_5244_jpg-1.jpg

 

Hozzávalók: (8 db-hoz)

- 350 g liszt (BL55)
- 250 ml tej
- fél csomag friss élesztő (20 g)
- 1 teáskanál só
- 1 kávéskanál cukor
- 25 g olvasztott vaj

A lekenéshez:
- 1 evőkanál tej

 

img_5255_jpg-1.jpg

 

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt belemorzsoljuk.
10 perc alatt felfuttatjuk. A liszthez adjuk a sót, az olvasztott vajat, majd a felfuttatott élesztős tejet is. Rugalmas, levegős tésztává dagasztjuk pár perc alatt. 

Két részre osztjuk, majd a cipócskákat egyenként kinyújtjuk kör alakúra. Mindkét tésztakört elnegyedeljük, így lesz majd összesen 8 db kiflink.

A tészta cikkeket tovább nyújtjuk, a csúcsuknál kissé megnyújtva, majd a széles végénél fogva feltekerjük és patkó alakban meghajlítva sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk. Mind a 8 körcikkel így járunk el.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra, az alsó rácsmagasságra pedig egy tepsiben vizet teszünk, ami kellő gőzzel látja majd el a sütő belsejét. 

Amíg a sütő előmelegszik, a kifliknek éppen elég ideje lesz kicsit kelni. Ezután lekenjük mindegyik tetejét vékonyan tejjel és már toljuk is a sütőbe. 20 perc alatt piros-ropogósra sütjük.

 

img_5260_jpg-1.jpg

 

Foszlós, illatos, csodafinom péksütemény akár reggelire, akár a vacsora mellé kevesebb, mint egy óra alatt. Szerintem semmi nem vetekedhet vele!

 

img_5263_jpg-1.jpg

 

Egy pohár kakaóval, friss vajjal vagy bármilyen lekvárral isteni!

Próbáljátok ki bátran!

 

img_5247_jpg-1.jpg

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr4814318093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása