Azt hiszem, az első, amit nagyon megkedveltem édesanyám konyhájában, az a tészta dagasztás volt. Szerettem látni erős, mégis finom kezét, ahogyan a lisztből szinte a semmi hozzáadásával hólyagos, légiesen könnyű, hófehér tésztát varázsolt. Tekerte, csavarta, töltötte, szaggatta... mindegy volt. Rövid időn belül illatozó, meleg finomságok kerültek a tányérra. Emlékszem, hogyan tanítgatta, miként kell bánni a tésztával...
Ki is próbáltam a kelt tészták, kalácsok közül szinte már majdnem mindent, a kifli készítése azonban eddig még kimaradt a repertoáromból. Eddig!
Mivel az ünnep miatt ma pékség nincs nyitva, kaptam magam, gondoltam eljött az idő....
Így született meg ez a kelesztés nélküli, vajas kifli. Mutatom, hogyan készült!
Hozzávalók: (8 db-hoz)
- 350 g liszt (BL55)
- 250 ml tej
- fél csomag friss élesztő (20 g)
- 1 teáskanál só
- 1 kávéskanál cukor
- 25 g olvasztott vaj
A lekenéshez:
- 1 evőkanál tej
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt belemorzsoljuk.
10 perc alatt felfuttatjuk. A liszthez adjuk a sót, az olvasztott vajat, majd a felfuttatott élesztős tejet is. Rugalmas, levegős tésztává dagasztjuk pár perc alatt.
Két részre osztjuk, majd a cipócskákat egyenként kinyújtjuk kör alakúra. Mindkét tésztakört elnegyedeljük, így lesz majd összesen 8 db kiflink.
A tészta cikkeket tovább nyújtjuk, a csúcsuknál kissé megnyújtva, majd a széles végénél fogva feltekerjük és patkó alakban meghajlítva sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk. Mind a 8 körcikkel így járunk el.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, az alsó rácsmagasságra pedig egy tepsiben vizet teszünk, ami kellő gőzzel látja majd el a sütő belsejét.
Amíg a sütő előmelegszik, a kifliknek éppen elég ideje lesz kicsit kelni. Ezután lekenjük mindegyik tetejét vékonyan tejjel és már toljuk is a sütőbe. 20 perc alatt piros-ropogósra sütjük.
Foszlós, illatos, csodafinom péksütemény akár reggelire, akár a vacsora mellé kevesebb, mint egy óra alatt. Szerintem semmi nem vetekedhet vele!
Egy pohár kakaóval, friss vajjal vagy bármilyen lekvárral isteni!
Próbáljátok ki bátran!