Advent első vasárnapjára egy isteni zöldséges desszerttel készültem. Íze, kinézete méltán engedi, hogy akár ünnepi menü eleme legyen.
A zöldséggel készített édességek finomak, szaftosak, sőt, egészségesebbek a kizárólag liszt, cukor hozzáadásával készült társaiknál.
A brownie annyira egyszerűen elkészíthető édesség, hogy az ünnepi forgatagban, amikor kevés idő jut a konyhára, kifejezetten kezdő vagy időhiányos háziasszonyoknak kedvez. Íze pedig mindenkinek megszerethető, a benne lévő csoki kissé férfiassá is teszi, így bátran kínálhatjuk az erősebbik nem tagjainak is, állíthatom, hogy levesszük őket a lábukról!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 3 tojás
- 8 dkg barnacukor
- 40 dkg cékla reszelve (kb 2-3 db)
- 10 dkg vaj
- 15 dkg étcsoki
- 2 evőkanál kakaópor
- 10 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- csipet só
-1 tasak vaníliás cukor
A mázhoz:
- 15 dkg porcukor (10 dkg a céklaszínűhöz+5 dkg a fehérhez)
-1 teáskanál citromlé
- céklalé
Díszítéshez:
- gránátalma
Elkészítés:
A céklát lereszeljük kis lyukú reszelőn, majd kinyomkodjuk. Levéből félreteszünk kb 1 dl-t. Kevés vízzel pótoljuk a kinyomott nedvességet és lassú tűzön fedő alatt megpároljuk. Ezután leszűrjük és teljesen kihűtjük.
A vajat a csokival felolvasztjuk. (Én a mikróban szoktam először a vajat felmelegíteni, majd beletördelem a csokit és kevergetve azt is feloldom, míg selymes és krémes lesz.)
A tojásokat a cukrokkal felhabosítjuk kicsit, majd a csokis vajat hozzákeverjük. Ezután a sütőport és a kakaóport elkeverjük a liszttel és hozzáadjuk a tojásos keverékhez. Végül a céklát is hozzáadjuk és elkeverjük.
A sütőt előmelegítjük 170 fokra, egy kellő méretű sütőtepsit kibélelünk sütőpapírral. A masszát a tepsibe simítjuk és sütőbe tolva kb: 25-40 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon sülne a teteje, letakarhatjuk kicsit alufóliával. Tűpróbát érdemes végezni!
A sütőből kivéve kiemeljük rácsra a sütit papírostól és teljesen kihűtjük. Ezután lehúzzuk róla a papírt.
Amíg hűl a tészta, elkészítjük a mázakat.
Kimérjük a 10 és az 5 dkg porcukrot. Az 5 dkg-hoz kevés citromlevet adunk, simára keverjük. A 10 dkg-hoz pedig annyi céklalevet töltünk, amennyi szépen megszínezi és kellően csurgathatóvá válik.
A kihűlt tésztát először a céklával színezett cukormázzal öntjük le, majd a fehérrel gyorsan dolgozva díszítjük. Fogpiszkálóval vonalakat húzva szép mintát kaphatunk, de bármilyen dekoráció jól áll neki.
Rövid ideig hidegre tesszük, hogy szilárduljon, majd szépen szeletelhetjük és már tálalhatjuk is!
A már a száradás során törékennyé válik, de ez vágásnál könnyen áthidalható nedves késsel történő vágással.
Amíg nem dermed meg teljesen a tetejére szórhatunk gránátalmát, de jól díszíthető csokoládé forgáccsal is. Isteni, szaftos, mennyeien csokis, szinte krémes desszert!
Próbáljátok ki!
Ha kételkedőknek sütitek, ne áruljátok el mi van benne! Csak az elismerő pillantások után....