Advent második vasárnapjára készülünk. Jóérzés az ünnepet várni, én még mindig ugyan olyan izgalommal készülök rá, mint gyerekkoromban. Persze ma már a konyhában is ünnepivé próbálom változtatni a legegyszerűbb ételt is, ha mással nem, a tálalással.
Ezen a hétvégén a húsos főétel mellé édes-savanyú ízvilágot képzeltem el, így savanyú káposztára és almára esett a választásom a hozzávalókhoz.
Ez a párosítás szerintem rettentően finom, különleges ízvilágot kölcsönöz a húsnak. Arról pedig nem is beszélve, hogy némiképp egészségesebb is, mintha simán burgonyát tálalnánk hozzá.
Ha kedvet kaptok az elkészítéséhez, akár már holnap meg is tehetitek, de bármilyen ünnepi fogás finom és látványos része lehet. Bátran elkészíthető előre, ráadásul pihenés után még szebben szeletelhető. Én plusz köretnek rizst tálaltam hozzá.
Mutatom, hogy készül:
Hozzávalók:
- 1 db nagyobb csont nélküli karaj
- 1 kg savanyított apró káposzta
- 4 db alma (én édeskéset választottam hozzá)
- 1,5 dl rozé bor
- só, bors
- kevés olaj
Körethez:
- néhány db alma
- főtt rizs
Elkészítés:
Én előző este előkészítettem a húst a sütéshez, de időhiányban ez ki is hagyható.
A karajt leöblítettem, papírtörlővel szárazra töröltem és egy hosszú késszel felszúrtam. A kolbászos töltelékkel ellentétben itt alaposan kiszélesítettem a nyílást, hogy bőven férjen bele a töltelékből.
A savanyú káposztát szűrőben alaposan átmostam, hogy a nagyon savanyú ízéből veszítsen kicsit, de ez ízlés kérdése. Alaposan kinyomkodtam.
Mivel a káposzta ízesíti a húst belülről, így a "zsebet" nem szükséges külön besózni, borsozni.
Az almákat hámozás után apró kockákra vágtam és elkevertem a káposztával, majd ezt a tölteléket bőven beletöltöttem a hús közepébe vágott nyílásba. Ne féljünk ettől, nagyon sok belefér, tömörítsük is alaposan.
Ezután kívül besóztam, borsoztam a húst, majd enyhén kiolajozott sütőtálba tettem. Mivel a sok tölteléktől a hús eléggé megdagadt, szinte teljesen kör átmérőjűvé vált, így külön kötözéssel már nem kellett formára igazítanom. Alá töltöttem a bort és éjszakára hűtőbe tettem.
Másnap a hűtőből kivéve engedtem szoba hőmérsékletűre enyhülni, közben a sütőt előmelegítettem 170 fokra. Lefedve másfél órán keresztül sütöttem
Ezután a fóliát levéve kb. 20 perc alatt a felesleges visszamaradt levét elsütöttem, úgy, hogy minimális maradjon alatta.
Az almákat meghámoztam, kimagoztam és cikkekre szeltem, majd a sütőedénybe a hús mellé halmoztam, kicsit átforgatva a fennmaradt boros szaftban.
220 fokra emelve a sütő hőmérsékletét, grill funkcióval kb. 10 perc alatt lefedés nélkül megpirítottam. Ezalatt az idő alatt az alma nem puhul túl (ez volt a célom, mivel nem kemény húsú volt sütés előtt sem), viszont kellemesen karamellizálódik és szép színe mellett az íze is fantasztikus lesz. A bor alkohol tartalma teljesen elillan, de aromája mennyeien járja át az ételt.
A sütőből kivéve 15 percig pihentettem, majd felszeleteltem. Rizzsel és a mellette sült almacikkekkel tálaltam.
Mivel savanykás íze korhely jelleget ad az ételnek, így akár újévi menü csábító eleme is lehet!
Próbáljátok ki bátran!