ÍZcsiklandozó

Mákos guba édes habbal

2018. december 09. 09:14 - ÍZcsiklandozó

 

16939396_1415211161875941_2254100649781064127_n.jpg

 

Nagy kedvenceim közé tartozik a mák, ha édességről van szó, gyakran használom alapanyagnak. Azt hiszem, a legtöbb háztartásban felgyülemlik néhány megmaradt kifli, ami már kissé megszáradt, így nem szívesen eszi meg senki. Ilyenkor jönnek a mentő ötletnek számító finomságok, amelyekhez csak fel kell karikáznunk a kiflit és különféle hozzávalókkal máris mennyei finomságokat állíthatunk elő belőle. 

Ilyen finomságnak számít a hagyományos mákos guba, aminek most egy ünnepi változatát mutatok meg, melyet bátran készíthettek el karácsonykor is.

Ezeket a képeimet, amelyeket a bejegyzésben láthattok, jó régen készítettem, még a blogom indulás előtt, de most, egy kedves felkérés miatt használatuk aktuális lett... Így aztán nemrégen egy hatalmas sütőtepsiben sütöttem, mivel több tagú vendégsereget vártam.

 

Így készítettem ezt az egyszerű desszertet, ami most a benne lévőktől ünnepi és különleges lett:

 

 

17021938_1415211171875940_8490179856663197804_n.jpg

 

 

Hozzávalók: (jókora adaghoz, ami a több napos Karácsonykor nem hátrány ugyebár)

- 8-10 kifli 

- 0,5 liter tej

- 2,5 dl tejszín

- 30 dkg darált mák

- 8 tojás sárgája

- méz ízlés szerint (én szeretem jó édesen, így 5 evőkanállal adagoltam hozzá)

- 1 nagy marék mazsola

- 1 narancs reszelt héja

- 1 dl narancs likőr

- 1 tasak vaníliás cukor

- kevés vaj a forma kikenéséhez

A habhoz:

- a fent említett tojások fehérje

- csipet só

- 1 evőkanál porcukor

 

16938957_1415210928542631_8533983869213717866_n.jpg

 

Elkészítés:

A szikkadt kifliket szépen felkarikázzuk, néhányat félre teszünk ha kapcsos torta formában vagy üvegedényben kívánjuk sütni, mert a látványa nem utolsó...ha egyéb sütőformát választunk, akkor ez elhagyható.

A mazsolát narancs likőrbe beáztatjuk. (Narancs likőr híján rumot is használhatunk.)
A tejet és a tejszínt felforrósítjuk, a vaníliát beletesszük, majd félre tesszük kicsit hűlni, túl forrón összekapná a tojást.

Amíg a tej melegszik, a tojások sárgáját kikeverjük a mézzel, hozzáadjuk a narancs héjat, majd apránként adagolva simára kavarjuk a meleg tejszínes tejjel. Tulajdonképpen egy sodót kapunk, ami krémessé, selymessé és szaftossá teszi a desszertet.Hozzáadjuk a darált mákot, amivel jól elkeverjük.

Ha nem akarunk sokat mosogatni, a következő fázist egyenesen a sütőedényben is elvégezhetjük. Ehhez a formát picit kikenjük vajjal, majd a kiflikarikák felét belehalmozzuk. A beáztatott mazsolát a narancslikőrrel együtt az öntethez adjuk és felét ráöntjük a kiflikre. Összekeverjük alaposan, majd újabb réteg kifli és újabb locsolás következik. Addig járunk el így, amíg minden hozzávaló el nem fogy.

Amennyiben kapcsos tortaformával vagy üveg edénnyel dolgozunk, úgy kikenés után a félretett kiflikarikákat egyik oldalukkal picit tejbe mártva az edény falához igazítjuk, így igazán szép és látványos küllemet kapunk. A beáztatott többi kiflit ezután töltjük a formába.

A sütőt előmelegítjük 170 fokosra, közben a kiflis alapot hagyjuk pihenni, míg kellően magába nem szívja a tojásos, ízes keveréket. Ezután betoljuk a meleg sütőbe és kb 45 percig sütjük. (nagy adagról van szó, kisebb adag hamarabb átsül.)
Amíg sül a kifli, a tojások fehérjét kemény habbá verjük a csipet sóval és a kevés cukorral. Fényes, vágható állagúnak kell lennie.

A megsült gubát kivesszük a sütőből, a hőfokot azonnal visszavesszük 100 foka, picit a sütőajtót nyitva is hagyhatjuk, hogy gyorsan visszahűljön a sütő. A kemény tojáshabot a guba tetejére halmozzuk, kanál segítségével megcifrázzuk. Visszatoljuk a sütőbe a tepsit és 10 perc alatt készre sütjük.

Akkor jó, ha a hab még fehér, de már érintve kemény állagú.

 

Ahogy ezen a korábbi, másik alkalommal készített változaton láthatjátok, a szeletek tetejét díszíthetitek mazsolával is. Érdemes langyosra hűlve szeletelni, akkor szebben vágható. Természetesen kínálhatunk mellé plusz vanília mártást is, ami igazán gazdaggá és imádni valóvá teszi!

 

Jó étvágyat hozzá!

 

48358489_263333501003520_4426497963610603520_n.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr1614465356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása