Csodaszép havazás örvendeztetett meg bennünket, december derekán! Advent harmadik vasárnapjára igazán hangulatos! Kinn havas a táj, az ünnep az ajtóban kopogtat, mindenki készülődik.
Én imádom! Remélem, végre fehér lesz a karácsonyunk is!
Most már ünnepi hangulatom kezd lenni, hiszen a rendkívül hosszú ősz miatt nagyon nehezen hittük el, hogy mindjárt karácsonyfa állítás következik.
Mindig szeretek vidám hangulatban készülni, az ételeimbe is kicsit kedves, vidám hangulatot csempészni. Ezt a nagyon jópofa ötletet pedig réges-régen láttam egy Dr. Oetker oldalon, de csak a kinézete fogott meg, a receptet el se mentettem...mivel azonban nagyon szerettem volna elkészíteni, mert látványos, kedves, jópofi volt kinézete, most úgy láttam, elérkezett az idő!
Akinek gyerkőce van, az tudja, hogy nekik, velük készülni még hangulatosabb, akárhány évesek is...(az enyémek bizony már a felnőttkor küszöbét tapossák, mégsem tudom komolyan, felnőttesen várni az ünnepet.)
Mivel a recept nem volt meg hozzá, a fehér püspökkenyeret pedig már muffin formában tavaly elkészítettem, így tudtam, ezt a tésztát fogom hozzá használni. A kinézete azonban követi az eredeti ötletet.
Így készítettem:
Hozzávalók: (8 db-hoz)
- 3 tojás fehérje
- 6 dkg cukor
- 6 dkg liszt
- 2,5 dkg vaj vagy margarin
- néhány csepp ecet
- aszalt gyümölcsök, diófélék, magvak (ahogy látjátok, én jó sokat tettem bele...)
A díszítéshez:
- 10 dkg fehér csokoládé
- 3 dkg keserű csokoládé
- pár csepp olaj
Elkészítés:
Az aszalt gyümölcsöket és dióféléket feldaraboljuk.
A margarint megolvasztjuk, a tojások fehérjét pár csepp ecettel kemény habbá verjük. Félidőben hozzáadjuk a porcukrot is.
Ehhez a habhoz óvatosan hozzáadjuk lisztet, hozzáforgatjuk a gyümölcsöket és a magvakat, óvatosan beleöntjük az olvadt de nem meleg margarint is.
Egy kisebb sütőtepsit kibélelünk sütőpapírral, a tésztamasszát belesimítjuk.
Előmelegített, 180 fokos sütőben, kb. 25 perc alatt szép világosra sütjük. Tűpróbát mindenképp végezzünk!
A teljesen kihűlt tésztát a pár csepp olajjal felolvasztott fehér csokoládéval bevonjuk. Figyeljük a dermedés folyamatát. Amikor már nem folyós, de még nem is keményedett meg teljesen, éles késsel bevonalkázzuk a vágás kívánt helyén, hogy teljes dermedés után ne törjön majd.
Az étcsokoládét is megolvasztjuk, erős zacskóba töltjük, aminek a végét nagyon kicsit kivágjuk. (Én ebbe a csokiba már nem tettem olajat, hogy hamarabb dermedjen.) Csinos sipkákat készítünk a háromszögekre, szemeket, szájakat, gombokat adunk a hegycsúcsoknak...
Teljes száradás után először téglalapokra, majd abból háromszögekre vágjuk a sütinket.
Készen is volnánk! Szerintem nagyon dekoratív, nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek arcára is mosolyt csalhatunk a látványával...
Igazából tökéletesen eltartható finomság....de ahhoz kellően el kell dugni,olyan gyorsan eltünteti a tányérról, aki megkóstolja!!!
Az íze pedig mennyei! Bármilyen aszalvánnyal, diófélével gazdagíthatjuk, nálam most pisztácia is került bele, nem csak dió...
Tálaláskor ügyesen ráültetjük a tányérra...
Jó étvágyat kívánok hozzá!