ÍZcsiklandozó

Ünnepi puncs

2018. december 30. 20:02 - ÍZcsiklandozó

img_7662-1.jpg

 

A téli ünnepek alatt a világ több pontján igen kedvelt alkoholos ital a puncs. Eredete szerint angol, mára azonban több országban kialakult többféle változata, alkoholos, sőt, alkohol mentes verziók is.

Karácsonyra én egy fűszeres, forrón fogyasztott változatát készítettem, amivel jó volt az esti lazulós beszélgetéseket és tévézéseket kísérni.
Az eredeti puncs (panc) szanszkritül ötöt jelent, ez utal az öt alkotóelemére amelyek a következők:
- erős (alkohol)
- gyenge (víz)
- édes (cukor)
- savanyú (citrusok)
- fűszerek 

Ugye mondani sem kell, már a felsorolás is csábító?! Így aztán a matrózokon kívül hamar rajongókra talált a brit gyarmatokon is, sőt, állítólag az amerikai Függetlenségi Nyilatkozat aláírásakor is punccsal ünnepeltek!

Mivel roppantul finom is, a szilveszter pedig pont előttünk áll, készítsétek el Ti is, fogadjátok vele vendégeiteket, biztosan nekik is nagyon fog ízleni!

Én így készítettem:

img_7656-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 5 dl vodka (nekem az eredetileg az alkoholt képviselő rumot helyettesítette)
- 3 dl narancslé
- 3 dl puncs alap (nagyobb áruházakban beszerezhető, bor tartalmú, de ez el is hagyható vagy helyettesíthető teával)
- 1 nagy narancs
- 3-4 mandarin
- 1 db citrom
- 1 marék aszalt áfonya
- 1 kisebb alma 
- 1 fahéj rúd
- 6-7 szem szegfűszeg
- 1 db csillagánizs
- barna cukor ízlés szerint

 

img_7665-1.jpg

 

Elkészítés:

A puncsalapot (vagy teát) a narancslével, a barna cukorral és az egész fűszerekkel lábasba tesszük és felmelegítjük.
Hozzáadjuk a friss gyümölcsöket és az aszalványt. (A citromot és a narancsot felkarikázva, az almát vékony szeletekre vágva, a mandarint cikkekre szedve)
Addig melegítjük, míg a cukor teljesen fel nem oldódik és még nem forr. Ekkor hozzáöntjük a vodkát, elkeverjük benne és a tüzet lezárjuk alatta. Azon melegében tálaljuk, de ha kicsit áll, majd újra melegítjük, a fűszerek és a gyümölcsök íze még áthatóbb és kellemesebb lesz benne.

 

img_7650-1.jpg

 

Minden pohárba kerüljön a gyümölcsből, ami nem csak látványában gusztusos, de nagyon finom is! Forrón igazi lélekmelegítő. Karácsonyról megmaradt mézeskaláccsal kínálva kellemes téli finomság. Mivel igen gyorsan elkészíthető, akár a holnapi szilveszteri buli eleme is lehet!

Egészségetekre!

 

img_7673-1.jpg

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr6214417406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása