Annyira szép havas szombatra ébredtünk! Szeretem a télnek ezt az arcát! De csak amíg fehér a táj, tiszta friss a levegő.
Ilyenkor különös hangulata van számomra a süti sütésnek. Nem csak a sütőből kiáradó meleg, hanem a jó illatok is egész más értelmet nyernek számomra.
Ma egy olyan sütit készítettem, aminek egy kakaós és egy kókuszos változatát már bemutattam a blogomon.
Most egy illatos, aromás, kókuszos-vérnarancsos ízvilágot kreáltam hozzá. Nem csak az íze mennyei, hanem szerintem a kinézete is. A hórétegnek tűnő porcukor közül a vérnarancs finom árnyalata kandikál ki.
Mutatom, hogy készítettem:
Hozzávalók:
- 60 g vaj vagy margarin
- 150 g kristálycukor
- 2 egész tojás
- 240 g liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 90 g kókuszreszelék
- 1 db vérnarancs reszelt héja
- 1 evőkanál vérnarancslé vagy 1 kiskanál vérnarancs aroma
A bevonathoz:
- porcukor (ne sajnáljuk róla!)
Elkészítés:
A vajat megolvasztjuk, majd elkeverjük a cukorral és egyenként hozzáadjuk a tojásokat, melyekkel kissé felhabosítjuk. A lisztben elkeverjük a sütőport, majd a tojásos masszához adjuk. Belereszeljük a vérnarancs héját, hozzáadjuk a kókuszreszeléket és a vérnarancs levét is. Jól elkeverjük.
Egy órára hűtőbe tesszük.
A hűtőből kivéve kis golyókat formálunk a tésztából, (kisebb diónyi méretűek legyenek), és egy mély tálkában alaposan forgassuk meg porcukorban őket. Ne szórjuk le róla a fölöslegesnek látszót, szép felületet ad majd az elkészült sütiknek.
Amíg ezt a műveletet végezzük, melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük a golyócskákat, egymástól kissé távolabb, mert némiképp nőni fognak, majd 12 percig süssük. Tovább sütni nem érdemes, mert nagyon kiszárad. Az eltelt idő után megérintve még kicsit puhának tűnik, de ahogy hűl, szépen keményedik majd a teteje, a belseje pedig finom puha marad.
Amint látható, a gyönyörű narancsszín a hófehér porcukor közül szépen előtűnik majd a repedéseknél.
Fantasztikus illata és íze van! Igazi téli ízélmény!
Gyerekekkel is könnyen elkészíthető, próbáljátok ki bátran!