Az új esztendőt egy savanyú káposztás oldalaskoszorúval vártam, ami olyan finom, hogy a téli hónapokban érdemes akár többször is elkészíteni. Laktató, ízletes és kiadós.
Mivel ebben az ételben az oldalast nem vágjuk szét, hanem koszorú formában sütjük, így én a kedvenc sütőedényemben készítettem, amiben a hagyományosnál gyorsabban készül el az étel, a mérete pedig kellően nagy, hogy a koszorú elférjen benne.
Ez az étel családi összejövetelekre is ideális, hiszen akár előző nap előkészíthető, a sütés pedig gyerekjáték.
Így készítettem:
Hozzávalók:
- 1,5 kg apróra vágott savanyú káposzta
- kb. 12-13 bordacsonttal rendelkező oldalas egészben
- 2 evőkanál sertészsír
- 2 egész fokhagymagerezd
- só, bors, babérlevél, egész köménymag
- 3 dl sör
Elkészítés:
Az oldalast óvatosan leöblítjük, majd papírtörlővel leitatjuk róla a vizet. Megsózzuk kissé, koszorú formában körbetekerjük, hústűvel megtűzzük.
A savanyú káposztát ha szükséges átmossuk, kinyomkodjuk. A sütőformába beleterítjük a káposztát, (keveset félre teszünk, hogy jusson majd a húskoszorú közepébe is) köménymaggal megszórjuk, 2-3 babérlevelet is teszünk rá.
A sütőt előmelegítjük ezalatt 180 fokra.
A sertészsírt kicsit megolvasztjuk, majd ízesítjük:
- a fokhagymagerezdeket belezúzzuk, sózzuk, alaposan elkeverjük. Az oldalaskoszorút a káposzta közepére ültetjük, és a sós-fokhagymás zsírral egy ecset segítségével alaposan megkenegetjük.
Az húst frissen őrölt borssal gazdagon megszórjuk, a koszorú közepébe halmozzuk a maradék savanyú káposztát.
Ha aromagombos sütőtepsink van, akkor a fedővel lefedjük, az aromagombot feltöltjük sörrel és a tepsit betoljuk a forró sütőbe. (ilyen sütőalkalmatosság híján a sör felét a káposzta alá öntjük és az edényt fóliával letakarjuk.)
Sülés közben időnként pótoljuk a sört, míg az teljesen el nem fogy.
1 óra alatt az ételt puhára pároljuk, majd 220 fokra állítva a sütő hőfokát, fedő nélkül további 20 percig sütjük, míg a sült oldalas is és a káposzta is kissé megpirul.
A sör alkohol tartalma teljesen elpárolog, de az ételnek finom ízt ad. Ezzel készen is volnánk! Friss ropogós kenyérrel, esetleg tört burgonyával gazdagítva tálaljuk.
Kiadós, könnyen elkészíthető laktató étel.
Próbáljátok ki!