ÍZcsiklandozó

Oldalaskoszorú sörös savanyú káposzta ágyon

2019. január 19. 23:09 - ÍZcsiklandozó

pcom7242-1.jpg

 

Az új esztendőt egy savanyú káposztás oldalaskoszorúval vártam, ami olyan finom, hogy a téli hónapokban érdemes akár többször is elkészíteni. Laktató, ízletes és kiadós.
Mivel ebben az ételben az oldalast nem vágjuk szét, hanem koszorú formában sütjük, így én a kedvenc sütőedényemben készítettem, amiben a hagyományosnál gyorsabban készül el az étel, a mérete pedig kellően nagy, hogy a koszorú elférjen benne.

Ez az étel családi összejövetelekre is ideális, hiszen akár előző nap előkészíthető, a sütés pedig gyerekjáték.

 

Így készítettem:

 

pcome7242-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 1,5 kg apróra vágott savanyú káposzta
- kb. 12-13 bordacsonttal rendelkező oldalas egészben
- 2 evőkanál sertészsír
- 2 egész fokhagymagerezd
- só, bors, babérlevél, egész köménymag
- 3 dl sör

 

Elkészítés:

Az oldalast óvatosan leöblítjük, majd papírtörlővel leitatjuk róla a vizet. Megsózzuk kissé, koszorú formában körbetekerjük, hústűvel megtűzzük.

A savanyú káposztát ha szükséges átmossuk, kinyomkodjuk. A sütőformába beleterítjük a káposztát,  (keveset félre teszünk, hogy jusson majd a húskoszorú közepébe is) köménymaggal megszórjuk, 2-3 babérlevelet is teszünk rá. 
A sütőt előmelegítjük ezalatt 180 fokra.

A sertészsírt kicsit megolvasztjuk, majd ízesítjük:
- a fokhagymagerezdeket belezúzzuk, sózzuk, alaposan elkeverjük. Az oldalaskoszorút a káposzta közepére ültetjük, és a sós-fokhagymás zsírral egy ecset segítségével alaposan megkenegetjük.
Az húst frissen őrölt borssal gazdagon megszórjuk, a koszorú közepébe halmozzuk a maradék savanyú káposztát.


Ha aromagombos sütőtepsink van, akkor a fedővel lefedjük, az aromagombot feltöltjük sörrel és a tepsit betoljuk a forró sütőbe. (ilyen sütőalkalmatosság híján a sör felét a káposzta alá öntjük és az edényt fóliával letakarjuk.)
Sülés közben időnként pótoljuk a sört, míg az teljesen el nem fogy.

1 óra alatt az ételt puhára pároljuk, majd 220 fokra állítva a sütő hőfokát, fedő nélkül további 20 percig sütjük, míg a sült oldalas is és a káposzta is kissé megpirul.

A sör alkohol tartalma teljesen elpárolog, de az ételnek finom ízt ad. Ezzel készen is volnánk! Friss ropogós kenyérrel, esetleg tört burgonyával gazdagítva tálaljuk.

Kiadós, könnyen elkészíthető laktató étel.

Próbáljátok ki!

 

img_5997.JPG

 

pcome7242.JPG

 

Szólj hozzá!
Címkék: Főételek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr2214573696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása