ÍZcsiklandozó

Zöldborsófőzelék

2019. január 26. 19:54 - ÍZcsiklandozó

....mindenmentesen

img_e8957-1.jpg

 

Tél közepe lévén kicsit már kiéhezik az ember fia a friss ízekre, az eleven színekre. Így vagyok ezzel én is, de az alakbarát ételek szem előtt tartása sem utolsó szempont.

Némiképp életmódot váltok, igyekszem hát ennek megfelelően sütni-főzni az elmúlt időszakban. A hagyományos ételeket is próbálom könnyedebben elkészíteni, kevesebb cukrot, lisztet használni. Ennek a nagyon egyszerű zöldborsófőzeléknek is ez a különlegessége. Mivel sikerült igazán zsenge és édes borsóhoz jutnom, így fölösleges lett volna édesítenem. Sem cukrot, sem lisztet, de még tejterméket sem tartalmaz a főzelék, a színe és az íze viszont mennyei.

Akik mindenmentesen étkeznek, most különösképp figyeljenek, de akik velem együtt életmódjukon változtatnának, azok is bátran próbálják ki a következő receptet:

 

 

img_e8954-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 500 g édes, zsenge zöldborsó (tél lévén mirelit)
- só, bors
- két marék friss petrezselyem
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- víz

 

img_e8958-1.jpg

 

Elkészítés:

A zöldborsót annyi vízzel tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi. Sózzuk, borsozzuk és a borsó zsengeségétől függően, közepes lángon kb. 10 percig főzzük. Figyeljünk, hogy nehogy szétfőjenek a szemek. Ekkor a borsó felét a főzőlé felével együtt turmixtálba szedjük, a friss petrezselymet belevagdossuk és az egészet pürésítjük. Hozzáadjuk az étkezési keményítőt, amivel alaposan elkeverjük, majd visszaöntjük a főzőedénybe a többi borsóhoz.
További 4-5 perc alatt összeforraljuk. Tálalás előtt pár percig pihentetjük. Ezalatt elkészíthetjük például a hozzá kínálható főtt tojást. Én kifejezetten úgy szeretem, ha a sárgája még kellemesen folyós-lágy, de a fehérje már megszilárdult. Ehhez a tojásokat 7-8 percig főzzük, majd azonnal hideg vízzel lehűtjük.

A keményítőtől ezalatt a pihenő idő alatt tovább sűrűsödik a főzelékünk, amitől csodás krémes állaga lesz. 

 

img_e8948-1.jpg

 

Tálalásnál megszórhatjuk még friss petrezselyemmel. Igazán üdítő, tavaszias főétel pillanatok alatt.

Mennyei a színe, az íze! Próbáljátok ki, roppant egyszerű recept!

Jó étvágyat hozzá!

 

img_e8950-1.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: Főételek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr7914590558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása