Tél közepe lévén kicsit már kiéhezik az ember fia a friss ízekre, az eleven színekre. Így vagyok ezzel én is, de az alakbarát ételek szem előtt tartása sem utolsó szempont.
Némiképp életmódot váltok, igyekszem hát ennek megfelelően sütni-főzni az elmúlt időszakban. A hagyományos ételeket is próbálom könnyedebben elkészíteni, kevesebb cukrot, lisztet használni. Ennek a nagyon egyszerű zöldborsófőzeléknek is ez a különlegessége. Mivel sikerült igazán zsenge és édes borsóhoz jutnom, így fölösleges lett volna édesítenem. Sem cukrot, sem lisztet, de még tejterméket sem tartalmaz a főzelék, a színe és az íze viszont mennyei.
Akik mindenmentesen étkeznek, most különösképp figyeljenek, de akik velem együtt életmódjukon változtatnának, azok is bátran próbálják ki a következő receptet:
Hozzávalók:
- 500 g édes, zsenge zöldborsó (tél lévén mirelit)
- só, bors
- két marék friss petrezselyem
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- víz
Elkészítés:
A zöldborsót annyi vízzel tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi. Sózzuk, borsozzuk és a borsó zsengeségétől függően, közepes lángon kb. 10 percig főzzük. Figyeljünk, hogy nehogy szétfőjenek a szemek. Ekkor a borsó felét a főzőlé felével együtt turmixtálba szedjük, a friss petrezselymet belevagdossuk és az egészet pürésítjük. Hozzáadjuk az étkezési keményítőt, amivel alaposan elkeverjük, majd visszaöntjük a főzőedénybe a többi borsóhoz.
További 4-5 perc alatt összeforraljuk. Tálalás előtt pár percig pihentetjük. Ezalatt elkészíthetjük például a hozzá kínálható főtt tojást. Én kifejezetten úgy szeretem, ha a sárgája még kellemesen folyós-lágy, de a fehérje már megszilárdult. Ehhez a tojásokat 7-8 percig főzzük, majd azonnal hideg vízzel lehűtjük.
A keményítőtől ezalatt a pihenő idő alatt tovább sűrűsödik a főzelékünk, amitől csodás krémes állaga lesz.
Tálalásnál megszórhatjuk még friss petrezselyemmel. Igazán üdítő, tavaszias főétel pillanatok alatt.
Mennyei a színe, az íze! Próbáljátok ki, roppant egyszerű recept!
Jó étvágyat hozzá!