Nagyon szeretem a gombát, akár köretként, akár főételként. Történetesen nem csak önállóan, hanem húsok kísérőjeként is módfelett kedvelem!
Így aztán, amikor gyönyörű csirkecombokhoz jutottam, gondoltam egyet és gombával gazdagítottam. Jó sok tejföllel készítettem és nokedlivel tálaltam.
Mutatom, hogyan készült:
Hozzávalók:
- 8 db egész csirkecomb
- 500 g gomba
- 1 nagy vödrös tejföl (850 g)
- só, bors, őrölt piros paprika
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- kevés olaj
- 2 dl fehér bor
- friss petrezselyem
8 db egész csirkecombot megtisztítunk, sózzuk, borsozzuk, fokhagyma szeletkéket dugunk a bőrük alá. Egy megfelelő méretű tepsiben (pl.: CopperLUX ovális tepsiben)pár csepp olajat forrósítunk a tűzhelyen, a csirkecombokat magas lángon előpirítjuk kissé, majd az aromagombos fedővel lefedjük, amelynek a gombját feltöltjük fehérborral és így az egészet betoljuk a sütőbe. (Aromagombos fedő nélkül a húsok alá közvetlenül öntjük a bort.)
180 fokon kb 40 perc alatt puhára pároljuk, közben a fehérbort időnként pótoljuk.
Fél óra sülés után a combok mellé teszünk fél kg szeletekre vágott gombát. Ekkor a fedőt már levesszük a tepsiről, így a felesleges levet elsütjük.
A sütőből kivéve ismét a tűzhelyre tesszük az edényt, a combokat lepirítjuk, majd tányérra tesszük. A tepsiben lévő pirult gombás szaftra őrölt pirospaprikát szórunk, meghintjük az egészet apróra vágott friss petrezselyemmel, jól elkeverjük gyors mozdulatokkal, majd 850 g tejföllel nyakon öntjük. Alaposan elkeverjük, egyet forralunk rajta, majd a csirkecombokat visszatesszük a gombás, paprikás, tejfölös szószba. Összemelegítjük és melegen tartjuk tálalásig.
Frissen kifőtt nokedlivel tálaljuk, mellé friss paradicsomot kínálhatunk, tetejét friss petrezselyemmel díszíthetjük.
Hétvégére, hagyományos étkezés részeként mennyei választás!