Egy fantasztikus szeletsütő edényt kaptam! Első bevetésre egy zöldséges, csirkehúsos rakott egytálételt készítettem benne, ami nagyon finomra sikerült, az edény bevonata miatt pedig villámgyorsan elkészült. Üde, tavaszias, a tetején lévő burgonyától pedig laktató!
Így készült:
Hozzávalók.
- 1 kg csirkemell filé
- 1 nagyobb fej brokkoli
- 3 db sárgarépa
- 250 ml tejszín
- 400 ml tejföl
- só, bors, szerecsendió
- 100 g reszelt Trappista sajt
A tetejére:
- 750 g burgonyából készült burgonyapüré (tejjel és margarinnal kikeverve, szerecsendióval fűszerezve)
Elkészítés:
A brokkolit és a sárgarépát megtisztítjuk, feldaraboljuk, és szódabikarbónás, sós vízgőz felett 10 percig előpároljuk. Közben a csirkemellet apró kockákra daraboljuk. A tejszínt, a tejfölt és a fűszereket összekeverjük, majd a húst és a zöldségeket leöntjük vele és alaposan összekeverjük. Egy órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
A pácolt zöldséges húst a szeletsütőbe vagy tepsibe öntjük és egyenletesen elterítjük benne, tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Lefedjük, majd a forró sütőbe toljuk 1 órára, ezalatt a sajt is megolvad és kissé meg is pirul.
A sütőből kivéve kicsit hagyjuk hűlni. Némi levet ereszt a hús és a zöldség a fedő alatt, ezt óvatosan leöntjük róla.
A szokásos módon a burgonyapürét készítünk, amit szerecsendióval fűszerezünk. Csillagcsöves nyomózsákba szedjük és a rakott húsra kicsi rózsákat nyomunk belőle.
220 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel 15 perc alatt piros-roppanósra sütjük a tetejét.
Tálalás előtt hagyjuk pihenni 15 percig, ezután szépen szeletelhető.
Jó étvágyat hozzá!