ÍZcsiklandozó

Mexikói chilis bab

2019. február 23. 20:15 - ÍZcsiklandozó

... ahogy én készítem

img_9769-1.jpg

 

A chilis bab családi kedvenc! Ha főzök, akkor kondérnyi mennyiséget.Igaz, alakbarát ételeket főzök újabban, de kenyér nélkül egy kisebb adagot mégis ettem belőle, annyira csábító volt! 
Legtöbbször vörös babot használok hozzá, de ha éppen tarkabab van itthon (mint ahogyan most is), az sem rettent el attól, hogy elkészítsem. A lényeg a fűszerezés, a kellően csípős, édeskés, fűszeres, húsos, babos, kukoricás ízvilág elérése.

Én most így készítettem:

 

img_9756-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 500 g tarkabab (akinek van, vöröset használjon)
- 500 g darált sertéshús (lehet fele vagy akár teljesen marhahúsból is)
- 1 doboz kukoricakonzerv (300 g)
- sűrített paradicsom (500 ml)
- olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors, őrölt pirospaprika (ez lehet csípős)
- kevés oregano
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 3-4 babérlevél
- 1 kevés friss chili paprika (pl. jalapeno) és friss kápia paprika
- néhány chili szál a tálaláshoz

 

img_9760-1_1.jpg

 

Elkészítés:

Az olajon megdinszteljük a kockára vágott vörös és a vékony szeletekre vágott fokhagymát. A babot közben kuktába tesszük, felöntjük vízzel, sózzuk babérlevéllel ízesítjük. Lefedjük és 35 perc alatt puhára főzzük. Akinek nincs kuktája, az előző este áztassa be a babot bő vízbe, amit érdemes lecserélni róla főzés előtt. (Még gyorsabb megoldás lehet a babkonzerv választása.)

A megdinsztelt hagymát lehúzzuk a tűzről, rászórjuk az őrölt pirospaprikát, majd a tűzre visszatéve a darált húst hozzákeverjük, kissé átforgatjuk, pirítjuk erős lángon. Sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt mérsékelt tűzön puhára főzzük. 

A megfőtt húshoz adjuk az elkészült babot, valamint a konzerv kukoricát, felöntjük a sűrített paradicsommal, ízesítjük frissen őrölt borssal, oreganoval, fahéjjal és ízlés szerint chili és kápia paprikával. 

Rottyanásig forraljuk és már készen is volnánk!

 

img_9767-1.jpg

 

Tálalásnál chili szállal vagy frissen vágott chili paprikával, friss ropogós kenyérrel kínáljuk!

Egészségünkre!

 

 

img_e9772-1.jpg

 

Jó forrón az igazi! Laktató, fehérjedús étel.

 

img_9769-1_1.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: Főételek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr8814645169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása