A chilis bab családi kedvenc! Ha főzök, akkor kondérnyi mennyiséget.Igaz, alakbarát ételeket főzök újabban, de kenyér nélkül egy kisebb adagot mégis ettem belőle, annyira csábító volt!
Legtöbbször vörös babot használok hozzá, de ha éppen tarkabab van itthon (mint ahogyan most is), az sem rettent el attól, hogy elkészítsem. A lényeg a fűszerezés, a kellően csípős, édeskés, fűszeres, húsos, babos, kukoricás ízvilág elérése.
Én most így készítettem:
Hozzávalók:
- 500 g tarkabab (akinek van, vöröset használjon)
- 500 g darált sertéshús (lehet fele vagy akár teljesen marhahúsból is)
- 1 doboz kukoricakonzerv (300 g)
- sűrített paradicsom (500 ml)
- olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors, őrölt pirospaprika (ez lehet csípős)
- kevés oregano
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 3-4 babérlevél
- 1 kevés friss chili paprika (pl. jalapeno) és friss kápia paprika
- néhány chili szál a tálaláshoz
Elkészítés:
Az olajon megdinszteljük a kockára vágott vörös és a vékony szeletekre vágott fokhagymát. A babot közben kuktába tesszük, felöntjük vízzel, sózzuk babérlevéllel ízesítjük. Lefedjük és 35 perc alatt puhára főzzük. Akinek nincs kuktája, az előző este áztassa be a babot bő vízbe, amit érdemes lecserélni róla főzés előtt. (Még gyorsabb megoldás lehet a babkonzerv választása.)
A megdinsztelt hagymát lehúzzuk a tűzről, rászórjuk az őrölt pirospaprikát, majd a tűzre visszatéve a darált húst hozzákeverjük, kissé átforgatjuk, pirítjuk erős lángon. Sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt mérsékelt tűzön puhára főzzük.
A megfőtt húshoz adjuk az elkészült babot, valamint a konzerv kukoricát, felöntjük a sűrített paradicsommal, ízesítjük frissen őrölt borssal, oreganoval, fahéjjal és ízlés szerint chili és kápia paprikával.
Rottyanásig forraljuk és már készen is volnánk!
Tálalásnál chili szállal vagy frissen vágott chili paprikával, friss ropogós kenyérrel kínáljuk!
Egészségünkre!
Jó forrón az igazi! Laktató, fehérjedús étel.